Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát zamítl návrh na zpřísnění podmínek pobytu cizinců v Česku

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát odmítl zpřísnění podmínek pobytu a zaměstnávání cizinců v Česku, které u poslanců prosadilo ministerstvo vnitra v rámci novely cizineckého zákona.

Bylo by to v rozporu s ústavou, právem EU i lidskoprávními závazky ČR, rozhodli dnes senátoři. Novelu tak dostane Sněmovna k opětovnému projednání.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) výtky odmítl s tím, že podle jeho úřadu jsou neopodstatněné. "My tam kolizi s ústavou nevidíme," prohlásil. Připomeněl, že novelu poslala Sněmovna do Senátu hlasy 148 poslanců. To je víc, než kolik je třeba k přehlasování veta horní komory. Novela je podle ministra potřebná i kvůli regulaci ekonomické migrace.

Bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) namítal, že návrh například nepřípustně ruší dozor státních zástupců nad výkonem zajištění cizinců v detenčních zařízeních nebo omezuje právo na sloučení rodin cizinců. "V této podobě je návrh neústavní a je v rozporu s evropským právem a lidskoprávními smlouvami," uvedl ministr. Zamítnutí novely vedle obhájců lidských práv požadovala také Hospodářská komora ČR.

Novela má mimo jiné po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by nebo předkládal padělané doklady. Na řízení má mít vliv také cizincovo odsouzení pro úmyslný trestný čin. Podnětem byly nedávné problémy se zahraničními pracovníky v některých českých průmyslových zónách.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky cizinci Česká republika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy