Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina českých dětí má vadné držení těla

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Praha - Vadné držení těla má 42 procent českých dětí, častěji chlapci. Zatímco mezi pětiletými nemá správné držení těla přibližně čtvrtina, u třináctiletých jde o více než polovinu dětí.

Na webu o studii Zdraví dětí 2016 o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Sledováno bylo 5130 dětí v péči 46 praktických lékařů pro děti a dorost v 15 městech.

Svalová nerovnováha se u dětí nejčastěji projevila v oblasti krku a ramen, tj. předsunutím hlavy (23 procent dětí), kulatá záda mělo 14 procent dětí, skoliotické držení těla (porucha zakřivení páteře při pohledu zezadu) pak 13 procent dětí. U nesportujících dětí byl výskyt vadného držení těla o téměř deset procent vyšší.

Studie ukázala, že pravidelně a organizovaně sportuje 54 procent dětí, v průměru čtyři hodiny týdně. Pětina dětí nemá žádnou pohybovou aktivitu, mezi sedmnáctiletými dokonce třetina. U nesportujících dětí by výskyt vadného držení těla o deset procent vyšší než už sportovců. Nejvíce sportují devítileté děti, pravidelně se pohybu věnuje 70 procent z nich.

Pětina dětí trpí bolestmi hlavy. Častější jsou mezi těmi, kteří nesportují nebo tráví delší dobu před obrazovkou televize, počítače či tabletu. V průměru tomu české děti věnují dvě hodiny denně, třetina však více než tři hodiny. Čas přes obrazovkou stoupá s věkem, mezi pětiletými je to průměrně 1,5 hodiny, u sedmnáctiletých tři hodiny. Pětina z nich uvedla více než 4,5 hodiny.

Témata:  zdraví děti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy