Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budu kandidovat na prezidenta, potvrdil Fischer. Chce víc mluvit o roli ČR ve světě

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Exvelvyslanec Pavel Fischer dnes potvrdil svou kandidaturu na prezidenta. V kampani na hlavu státu podle něj dosud chybí prezidentská témata. Mělo by se víc mluvit o rozvoji venkova, o roli Česka ve světě nebo o pomoci seniorům či mladým.

Pavel Fischer řekl, že je nestraník, ale cítí se jako politický člověk. Přivítal proto, když ho senátoři oslovili s nabídkou kandidatury. Podporu získal od senátorů ze sociální demokracie, KDU-ČSL nebo TOP 09. Jejich jmenný seznam chce zveřejnit až později, zdůvodnil to tím, že ho čekají ještě některé schůzky.

Fischer v minulosti působil jako český velvyslanec ve Francii a v Monaku, pracoval také v prezidentské kanceláři za Václava Havla, v současné době je ředitelem agentury STEM. Za možného kandidáta na post hlavy státu ho loni označila iniciativa Kroměřížská výzva.

Zájem o kandidaturu na prezidenta projevilo zhruba deset lidí. Mezi nejvážnější uchazeče, kteří již získali potřebných 50.000 podpisů voličů, patří současný prezident Miloš Zeman, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček. Senátorskou nominaci má jistou místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), ten ale zatím nepotvrdil, že se volby zúčastní.

O kandidaturu má dále zájem i lékař Marek Hilšer, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek kandidující za ODA, předseda strany Rozumní a hudebník Petr Hannig nebo exposlanec Otto Chaloupka. Kandidovat chtějí také šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek za stranu Realisté a někdejší šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl.

Témata:  Pavel Fischer Česká republika prezident ČR Pražský Hrad

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy