Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvodník vylákal z lidí 68 milionů. Dostal sedm let, stále je však na útěku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Brno - Radek Strniska (27), který je na útěku, dostal za podvod se škodou 68 milionů korun sedm let vězení. Verdikt dnes vynesl Krajský soud v Brně. Muži hrozilo až desetileté vězení. Pokud policie Strmisku najde, odpyká si trest ve věznici s ostrahou.

Muž peníze vylákal z lidí, když se vydával za pracovníka sázkové kanceláře a později za jednatele sázkové společnosti. "Trest považujeme za přiměřený s ohledem na vysokou škodu, ale i na to, že stejná trestní sazba se vztahuje i na případy se škodou ve stovkách milionů nebo v miliardách," řekl soudce Miloš Žďárský.

Obhájkyně podala odvolání, ale verdikt nechtěla komentovat s odkazem na to, že nemá souhlas klienta. Řekla však, že s ním není v žádném kontaktu. Státní zástupce Ivan Hrazdira navrhoval vyšší trest. Ponechal si lhůtu na rozmyšlenou.

Strmiska musí nahradit škodu poškozeným. "Pan Strmiska si na základě provedených důkazů v minulosti přebral pod různými legendami peníze od 98 subjektů. Peníze mu předaly jako investice ke zhodnocení," uvedl soudce Miloš Žďárský.

Podle něj měl možná Strmiska v úmyslu peníze vracet. "Nelze ale očekávat, že peníze ze sázek budou dlouhodobě přinášet zisk, protože jde o okolnosti, které nelze předvídat. Musel vědět, že nebude mít z čeho peníze řádně a včas platit," dodal soudce.

Témata:  podvod soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy