Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika roste nejvíc za dva roky, shodují se analytici

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Zpřesněný odhad potvrdil, že česká ekonomika ve 3. čtvrtletí nadále rostla. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 %. Meziročně se HDP zvýšil reálně o 5,0 %, nejvíce od 3. čtvrtletí 2015, uvedl dnes Český statistický úřad. Růst je podle analytiků nejlepším výsledkem za téměř dva poslední roky, navíc je poměrně rovnoměrně rozložen. To zvyšuje jeho robustnost a snižuje riziko citelného zpomalení.

"Česká ekonomika zůstává premiantem regionu, když si ze všech zemí střední Evropy udržuje nejrychlejší dynamiku HDP," komentoval čísla analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Ve zveřejněných číslech lze podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška těžko hledat známky nějakých začínajících problémů v české ekonomice.

Investice do strojů signalizují, že podniková sféra tváří v tvář nedostatku vhodné pracovní síly a souvisejícímu růstu nákladů práce zvyšuje svoji produktivitu, uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Produktivita by měla v ČR letos růst jedním z nejrychlejších temp v rámci EU, což podle něj vytváří předpoklad pro růst životní úrovně v ČR v nadcházejících letech a pro reálnou konvergenci k ekonomicky vyspělejším zemím unie.

"Za růstem stojí na straně poptávky téměř rovným dílem spotřeba domácností i investice, pozitivně zapůsobil i zahraniční obchod. Spotřebu táhne nahoru rekordní zaměstnanost ruku v ruce se zlepšující se finanční situací domácností," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Impozantní je podle něj stále silně pozitivní dopad zahraničního obchodu.

Rovnoměrně rozložený růst spojený s vyšší investiční aktivitou je zároveň dobrým předpokladem pro to, aby příznivá situace pokračovala i v následujícím období, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler.

Témata:  ekonomika Česká republika investice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy