Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kampaň před senátními volbami na Trutnovsku se příliš nevydařila, bylo málo času

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Hradec Králové - Volební kampaň před prvním kolem doplňovacích voleb do Senátu na Trutnovsku limitovalo to, že politické subjekty měly málo času na výběr kandidáta.

ČTK to řekl politolog Jiří Štefek. Očekává, že volební účast bude nízká. Doplňovací volby ve volebním obvodu č. 39 se konají proto, že senátor a majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (nezávislý za ANO) byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, a mandát senátora mu automaticky zanikl. Hlavatý pak oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu. Poslaneckého mandátu se vzdal.

"Neočekávám, že účast bude vyšší než 30 procent," řekl ČTK Štefek, který považuje za favority voleb právě Hlavatého a vrchlabského starostu Jana Sobotku (STAN), který kandiduje s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS. "V takové situaci se klidně může stát, že bude buď Sobotka, nebo Hlavatý zvolen už v prvním kole. Stane se tak v případě, že jeden z nich pro první kolo výrazně zmobilizuje podporu svých příznivců," míní politolog.

Hlavatému může podle něj naopak uškodit současné působení premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše. "Senátní volby na Trutnovsku totiž budou první volby svého druhu v novém volebním cyklu a mohou být jakousi reakcí voličů na povolební počínání Andreje Babiše a jeho sestavování vlády, pro kterou dosud nemá důvěru. Pro odpůrce ANO a Andreje Babiše tyto volby mohou být motivací jít volit a dát to soupeři, s nímž se Jiří Hlavatý nejspíš potká ve druhém kole," míní Štefek.

Starosta Vrchlabí Sobotka je podle něho velice populární ve svém městě a okolí. "To samé platí pro ředitele Juty Jiřího Hlavatého v oblasti Dvora Králové nad Labem. Volbu rozhodne, na čí stranu se přikloní voliči v Trutnově. Za pozornost stojí i skutečnost, že ODS, TOP 09 i KDU-ČSL nepostavily svého kandidáta a deklarovaly podporu Janu Sobotkovi," řekl ČTK Štefek. Podle něho ostatních sedm kandidátů moc šancí nemá.

Témata:  volby Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy