Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud zamítl stížnost bývalého advokáta. Trest si odpyká

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Bývalý advokát František Šejnosta, který si odpykává 7,5 roku ve vězení za padělání směnek a pokus o podvod, nepochodil se stížností k Ústavnímu soudu (ÚS). Muž v ní tvrdil, že se nepodařilo bez pochybností prokázat jeho zavinění.

Podle pravomocného rozsudku muž vytvořil fiktivní směnky s podpisem velmistra Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou v celkové hodnotě asi 100 milionů korun. Reálnou škodu nakonec řádu nezpůsobil.

Šejnost ve stížnosti k ÚS zdůraznil, že v odvolacím řízení navrhl 36 důkazů, ale Vrchní soud v Praze je neprovedl. "ÚS nemá za to, že by v řízení bylo v oblasti skutkových zjištění a dokazování porušeno právo stěžovatele na spravedlivý proces. Nezjistil procesní pochybení obecných soudů, která by dosahovala ústavněprávní roviny, a nepovažoval za zjevně nepřiměřený ani uložený trest," stojí v usnesení.

Vrchní soud v Praze vynesl pravomocný verdikt nad Šejnostem předloni loni v březnu. Šlo o souhrnný trest, Šejnost měl i další problémy se zákonem. Profesní komora jej vyškrtla z řad advokátů. Loni v dubnu jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud.

Šejnost vinu už dříve popřel. Připustil jen to, že se u řádu domáhal vypořádání podílové odměny za právní služby, které řádu podle svých slov poskytoval při církevních restitucích a správě majetku.

Podle loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu justice shromáždila dostatek důkazů a řádně vysvětlila, proč neuvěřila Šejnostově verzi. Ze znaleckých posudků prý jasně plyne, že podpisy velmistra řádu na směnkách jsou pravé, ovšem teprve poté na směnky přibyl tištěný text. Podle znalců k tomu posloužilo multifunkční zařízení v Šejnostově advokátní kanceláři.

Témata:  Ústavní soud ČR podvod EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy