Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malá prý nechala vyvést z ministerstva novinářku ČT, která zajímala o opsané diplomky

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Praha – Nová ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) podle zjištění médií a expertů částečně opsala obě své diplomové práce. Když se jí ale novinářka České televize chtěla zeptat na její vyjádření, ochranka ji prý vyvedla pryč. Podle mluvčí ministerstva to ale bylo trošku jinak.

O tom, jak se Malá zachovala k novinářce ČT informovali na sociálních sítích někteří její kolegové. „Redaktorka ČT odmítla podmínku mluvčí ministerstva spravedlnosti, že se nesmí ptát na diplomku nové paní ministryně, ale jen na ostatní schválená témata, a z ministerstva odjela bez natočeného rozhovoru. Právě takhle vypadá rozdíl mezi televizí veřejnoprávní a vládní,“ poznamenala například Nora Fridrichová, která moderuje publicistický pořad 168 hodin.

Její slova potvrdil i šéfredaktore reportážní publicistiky ČT Marek Wollner. „Pokud si myslíte, že Taťána Malá je jen nekompetentní ministryně spravedlnosti, která má ráda králíky, možná vás překvapí, že bez mrknutí oka nechá z ministerstva vyvést redaktorku ČT ochrankou; a co tak strašného udělala? Byla tak smělá a chtěla se ptát i na její pochybnou diplomku. Do paní Malé se asi vtělil duch Fidela Castra,“ postěžoval si na sociálních sítích.

Řada lidí posléze poukázala na to, že mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová předtím pracovala právě v ČT jako reportérka. I proto jejích chování kritizovali. „Paní mluvčí předtím pracovala pro ČT, které si velmi váží. Cenzurovat ji opravdu nemám zapotřebí a nikdy jsem to neudělala. Ani včera. Ochranka také nikoho nevyváděla,“ zareagovala na slova veřejnosti i svých bývalých kolegů Schejbalová.

Na dotaz, zda se tedy rozhovor uskutečnil, pak mluvčí odpověděla: „Uskutečnil se ten, na kterém jsme byly s redaktorkou předem domluvené. S ministryní ČT pak včera vůbec nemluvila. Ochranka štáb nevyváděla, ale po rozloučeni doprovodila ke vchodu, jako každou návštěvu. Máme na to i kamerový záznam. Tuhle hysterii vůbec nechápu,“ dodala mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Její slova ale Fridrichová odmítla. „Byly jste domluveny na rozhovoru s ministryní. Před rozhovorem dostala redaktorka podmínku, že se nesmí zeptat na diplomku, ale jen na ostatní témata, jinak že rozhovor nebude. Tak nebyl,“ upřesnila Fridrichová na twitteru. 

@MichalKubal Neprislusi mi hodnotit pravost nejake diplomove prace. Ale dnes jsem na MSp byla a ochranka si napadani opravdu nezaslouzi. Doprovazi k vychodu budovy vsechny navstevy z kancelare ministra. O zadny mimoradny incident neslo.

— Tereza Schejbalová (@TerezaSch) 3. července 2018

A ke kauze se vrátil i novinář ČT a moderátor Událostí Michal Kubal. Ten poukázal na to, že Malá tvrdila, že nemá problém práci kdykoli obhájit a že svědomí má absolutně čisté. „Ještě předtím doprovodila štáb ČT z ministerstva ochranka, tým ministryně odmítal, aby se redaktorka kromě avizovaných témat ptala i na diplomovou práci," rýpnul si. 

I na jeho slova mluvčí zareegovala.  „Nepřísluší mi hodnotit pravost nějaké diplomové práce. Ale dnes jsem na MSp byla a ochranka si napadání opravdu nezaslouží. Doprovází k východu budovy všechny návštěvy z kanceláře ministra. O žádný mimořádný incident nešlo," tvrdá na svém. 

Témata:  Česká televize Nora Fridrichová Michal Kubal Taťána Malá

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy