Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodový účet zřejmě skončí s přebytkem 25 miliard

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Důchodový účet by měl podle odhadu ministerstva financí letos skončit v rekordním přebytku 25 miliard korun, uvedla dnes Česká televize (ČT). Přebytek chce ministerstvo nechat jako rezervu na výplatu důchodů v horších časech, řekla ČT ministryně Alena Schillerová (za ANO). Její úřad očekává, že v přebytku skončí účet i v roce 2019, kdy by se podle odhadu mělo na důchodovém pojištění vybrat zhruba o 22 miliard víc, než se na penze vydá.

Na rekordním přebytku má zásluhu hlavně vysoká zaměstnanost a rychle rostoucí platy, díky nimž stát vybere víc. "Logicky se zvedlo sociální pojištění, které odvádějí zaměstnavatelé," řekla televizi Schillerová. Ještě před pěti lety byl důchodový účet v padesátimiliardovém schodku. Opozice upozorňuje na to, že při zpomalení české ekonomiky se může znovu dostat do minusu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ČT řekla, že přebytek je důkazem toho, že důchodový systém je funkční a není potřeba radikální reforma. Naopak podle pravicové opozice je velká reforma nutná.

Důchodový systém v Česku byl mírně přebytkový už loni. Penzijní soustava byla předtím v deficitu od roku 2009. V letech 2012 a 2013 se blížil 50 miliardám korun, uvedla Česká správa sociálního zabezpečení.

Na důchody se loni vybralo 405,3 miliardy. O rok dřív to bylo 372,9 miliardy. V roce 2015 pak příjmy činily 352 miliard. V minulém roce se na důchody vyplatilo poprvé přes 400 miliard korun, bylo to celkem 404,4 miliardy. Z toho 333,8 miliardy dostali starobní důchodci a důchodkyně. Na invalidní důchody se využilo 43,6 miliardy, na pozůstalostní pak 27 miliard.

V době krize se systém propadl do dluhů. Po šestimilardovém přebytku v roce 2008 spadl do minusu 30,5 miliardy v roce 2009. V letech 2012 a 2013 se deficit blížil 50 miliardám, pak začal se zlepšováním kondice české ekonomiky každoročně klesat. Předloni se snížil na zhruba 16 miliard.

Témata:  důchody Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy