Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Všichni jste Babišovy děv*y. Přiveďte mi maminku: Psychisky nemocný muž chodil celou noc po střeše Kliniky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Psychicky nemocný 33letý muž chodil celou noc na úterý po střeše autonomního centra Klinika na pražském Žižkově a pokřikoval. Slezl až ráno, když policisté přivezli jeho matku.

Nešťastník vylezl nahoru po hromosvodu budovy v Jeseniově ulici kolem půlnoci. Vzápětí ho zaregistrovala policejní hlídka.

Muž chodil po střeše, hrozil sebevraždou a vykřikoval hesla typu: „Já jsem dělnická třída" a „Všichni jste Babišovy děv.y". Rovněž kritizoval osazenstvo Kliniky s tím, že na rozdíl od něj nejsou žádnými pořádnými anarchisty.

Na místo kromě množství policejních hlídek dorazili i hasiči a záchranáři. Obyvatelé Kliniky museli čekat venku. Muž k nim dle jejich vyjádření nepatří.

Policisté budovu hlídali ze všech stran a vypravili se i vzhůru, své role se ujal vyjednavač. Komunikace s dotyčným, který zřejmě trpí schizofrenií, byla velmi obtížná. Muž totiž vyjednavače považoval za satana. Jediné, co z počátku požadoval, byla lahev vody a ponožky, což mu strážci zákona splnili.

Kvůli přístupu na střechu a jejímu tvaru byl jakýkoliv pokus o mužovo zpacifikování značně riskantní.

Nemocný tak ve svých výlevech pokračoval s krátkými přestávkami až do rozednění, kdy se celému širokému okolí hlasitě svěřil, že z toho všeho přijde o rozum. Nejčastěji však opakoval větu: „Přiveďte mi maminku, brášku a doktora Lorence," což je, jak se ukázalo, jeho psychiatr.

Policisté mu matku skutečně přivezli, ale zpočátku s ním nic nepořídila. Až před osmou ráno najednou pravil: „Tak já teda slezu." A jak řekl, tak učinil. Zdravotníci ho poté dopravili do psychiatrického zařízení.

Témata:  klinika Policie ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy