Kultura

Divadlo, ilustrační foto

Divadla se zatím většinou nechystají kvůli vyšším nákladům zdražovat

Kultura

Divadla se navzdory rostoucím cenám energií, které zvyšují jejich náklady na provoz, většinou nechystají zdražovat vstupné. Šetřit budou zkrácením topné sezony, některé scény omezí počet premiér, jiné se budou snažit více využívat třeba pronájmy svých prostor, což může do rozpočtu přispět. Zdražení vstupného deklarovalo od začátku sezony Národní divadlo.

Hana Zagorová

Ve věku 75 let zemřela zpěvačka Hana Zagorová

Kultura

Ve věku 75 let zemřela zpěvačka Hana Zagorová. O úmrtí devítinásobné držitelky ocenění Zlatý slavík informovala televize CNN Prima News. Informaci o jejím úmrtí televizi sdělil zpěvaččin manažer Luboš Kříž. Serveru Extra.cz úmrtí potvrdil její manžel Štefan Margita.

Wolfgang Petersen

Kultura

Zemřel režisér Petersen, natočil Nekonečný příběh, Ponorku nebo Troju

Ve věku 81 let v Los Angeles zemřel německý filmový režisér Wolfgang Petersen. Jako jeden z mála německých filmových tvůrců se dokázal prosadit v Hollywoodu. Natočil akční filmy jako Dokonalá bouře (2000) nebo Smrtící epidemie (1995), ale i kultovní a dobrodružný Nekonečný příběh (1984). O jeho úmrtí dnes informovala agentura DPA.

Karel Richter (vpravo) vedle Vladimíra Brabce v seriálu Stopy života.

Zemřel Karel Richter, jeden z nejstarších českých herců a dabérů

Kultura

Ve věku 96 let dnes zemřel Karel Richter, jeden z nejstarších českých divadelních, filmových a televizních herců, zkušený dabér a také dlouholetý ředitel Divadla Jiřího Wolkera. Veřejné rozloučení s držitelem Ceny Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu se uskuteční 17. srpna ve 12:00 ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice. ČTK o tom informoval vnuk Jan Richter.

Kina, ilustrační fotografie

Kultura

Lidé, kteří chodili do kina před pandemií, se do nich vrací

Lidé, kteří chodili do kina před pandemií koronaviru, se po odeznění epidemie do kina zase vrací. Narostl ale podíl lidí, kteří do kina nechodí vůbec nebo jen zřídka. Vyplývá to z průzkumu Český filmový divák v době covidu-19, který pro Státní fond kinematografie zpracoval tým z Vysoké školy ekonomické v Praze. První údaje z průzkumu mezi diváky byly dnes představeny na 56. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, ilustrační fotografie.

Do Karlových Varů přijel herec Geoffrey Rush

Kultura

Na festival do Karlových Varů dnes přijel australský filmový a divadelní herec Geoffrey Rush. Odpoledne dorazil k hotelu Pupp, ve středu se s ním budou moci filmoví fanoušci setkat na červeném koberci před uvedením filmu Králova řeč, v němž hrál jazykového lektora anglického krále Jiřího VI.

V Karlových Varech začíná filmový festival, nabídne 170 filmů

V Karlových Varech startuje dnes filmový festival, nabídne 170 filmů

Kultura

V Karlových Varech dnes vpodvečer začne 56. ročník mezinárodního filmového festivalu. Po dvou letech covidových omezení se uskuteční v tradiční podobě a potrvá do příští soboty 9. července. První vstupenky si tradičně vystáli fanoušci v noční frontě, po delší době je pořadatelé zdražili, základní vstupenky bez slevy stojí letos 100 korun, zlevněná 75. Dražší je i festivalový pas. Na diváky čeká asi 170 filmů, z toho zhruba 130 celovečerních.

Eric Clapton

Eric Clapton v pražské O2 areně zahrál své nejslavnější hity

Kultura

Britský kytarista, zpěvák a hudební skladatel Eric Clapton dnes v zaplněné O2 areně v Praze nabídl výběr skladeb pokrývající více než šest dekád jeho hudební kariéry. Kromě slavných sólových písní, jako je balada Tears in Heaven, zahrál i starší hity, které vznikly se skupinami Cream nebo Derek and the Dominos. Pražský koncert byl součástí hudebníkova evropského turné a konal se po dvou letech odkladů, způsobených pandemií koronaviru.

Divadlo, ilustrační foto

Kultura

ČSÚ: V roce 2020 se kvůli pandemii propadla návštěvnost kultury o polovinu

Počet návštěv kulturních zařízení v Česku se v roce 2020, tedy v prvním roce epidemie nemoci covid-19, meziročně snížil zhruba o 55 procent na téměř 45 milionu. Propad návštěvnosti se týkal hlavně historických památek, knihoven, kin, výstav, koncertů, festivalů a divadel, což se negativně podepsalo i na hospodaření.

Chris Thile

Jazz, klasika i bluegrass jen s mandolínou a mikrofonem na festivalech Struny podzimu a JazzFestBrno

Kultura

Skladatel, zpěvák a fenomén mandolíny Chris Thile zavítá na podzim do České republiky. Jeho pestrobarevný sólový recitál zazní 23. října na festivalu JazzFestBrno, o den později si jej vychutnají návštěvníci pražského festivalu Struny podzimu. Chris Thile má jak odvahu, tak schopnosti zahrát v rámci jednoho recitálu skladbu J. S. Bacha, bluegrassový standard, blues, minimalismus nebo vlastní duchovní píseň. Mandolínu emancipoval coby sólový nástroj. Získal stipendium MacArthurovy nadace – cenu pro hudební génie, posbíral už tři ceny Grammy plus nespočet nominací a spolupracuje s nejuznávanějšími hudebníky napříč žánry. Vedle svých kapel Punch Brothers nebo Nickel Creek vystupuje s Bradem Mehldauem, Edgarem Mayerem, Yo-Yo Mou a dalšími virtuosy.

film Vyšehrad: Fylm

Kultura

Vyšehrad: Fylm slaví úspěch hned od vstupu do kin

Po prodlouženém velikonočním víkendu hlásí tvůrci snímku Vyšehrad: Fylm rekordní čísla návštěvnosti! Vypadá to, že diváci opět začali chodit do kin. Během prvních dnů totiž vidělo tuto nekorektní komedii o nezkrotném fotbalistovi Lavim ve více než 210 kinech po celé republice více než 204 000 diváků.

Čechomor a Kandráčovci v unikátním spojení

Čechomor a Kandráčovci v unikátním spojení

Kultura

Skupina Čechomor navázala na příjemnou spolupráci se slovenskými Kandráčovci a nahrála s nimi píseň Byla vojna. Singl vychází právě dnes a doprovází jej klip. Obojí pak předznamenává společné turné obou hudebních seskupení.

film Jan Žižka

Jan Žižka konečně v září dorazí do kin

Kultura

Téměř čtyři roky od poslední klapky konečně dorazí do kin film Petra Jákla Jan Žižka. Snímek, který představí zahraniční hvězdy jako je Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger či Sophie Lowe, bude mít premiéru druhý zářiový týden.

Richard Müller (zpěvák)

Kultura

Napravený bouřlivák Richard Müller plánuje vystoupit na Slovenském mejdanu v Praze

Oblíbená hudební legenda se proslavila nejen bezpočtem kultovních hitů, ale i svými excesy na koncertech i mimo ně. S tím je teď ale konec. Bujaré večírky ve stylu rockových hvězd vyměnil Richard Müller (60) za spořádaný rodinný život. Čerstvý šedesátník dokonce zvládl pomyslné kormidlo svého života otočit o 180 stupňů a již několik let úspěšně abstinuje. Teď se poprvé od začátku covidové pandemie chystá do Prahy.

Oscar, ilustrační fotografie.

Akademie kvůli facce zakázala Willu Smithovi na deset let chodit na Oscary

Kultura

Herec Will Smith nesmí deset let na udílení Oscarů ani jiné akce americké filmové akademie. Takový trest vzešel z dnešní schůze rady guvernérů akademie poté, co dal Smith při letošním předávání Oscarů facku moderátorovi Chrisi Rockovi. Informovaly o tom světové zpravodajské agentury. Akademie v prohlášení označila Smithovo chování za nepřijatelné a škodlivé.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy