Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouřky dorazily do Česka, na Zlínsku hrozí povodně

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Zlín – Bouřky a vydatný déšť působí problémy po celé republice. Hasiči ve Zlínském kraji hlášeno již přes sedm desítek událostí. Zasahují hlavně ve Zlíně a jeho nejbližším okolí a na Kroměřížsku. Moravskoslezští hasiči vyjížděli dnes odpoledne a podvečer k pěti desítkám událostí souvisejících se silným deštěm a větrem. 

Jde hlavně o čerpání vody a odstraňování popadaných stromů. V pohotovosti jsou profesionální i dobrovolní hasiči, řekl dnes ČTK mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil. Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu je na říčce Dřevnici v Kašavě na Zlínsku povodňová bdělost. Podobná situace je i v sousedním Olomouckém kraji.

Hasiči lidem pomáhají především s čerpáním vody a odstraňováním popadaných stromů v souvislosti s větrem. Ve Zdounkách na Kroměřížsku například řešili strženou střechu rodinného domu, zatopené sklepy zase potrápily například obyvatele domů na třídě Tomáše Bati ve Zlíně. Zaplaven byl také podjezd směrem na Fryšták, kde uvízlo osobní auto.

Silné bouřky a vydatné deště ve Zlínském kraji zvedly hladiny toků. Meteorologové varují před povodněmi, bouřková činnost má v regionu pokračovat také večer a v noci. Na Lukovském potoku v Kostelci byl v podvečer dosažen třetí povodňový stupeň, na Dřevnici v Kašavě druhý a na Januštici v Dolní Vsi a Fryštáckém potoku ve Fryštáku první stupeň.

Meteorologové vydali pro Zlínsko a Kroměřížsko upozornění na extrémní stupeň nebezpečí povodňového ohrožení. "Ve Zlínském kraji, zejména na Zlínsku a Kroměřížsku, se obnovují velmi silné bouřky provázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů za hodinu," uvedl Josef Hanzlík z Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ.

Moravskoslezští hasiči zasahovali především na Novojičínsku a také v Ostravě a okolí. Jde o likvidaci popadaných stromů, mimo jiné na elektrické dráty a garáž a tradičně na silnice, o čerpání vody na několika místech. V Odrách na Novojičínsku spadl strom na střechu garáže. Hasiči tam řešili také výpadek elektrické energie v místní nemocnici.

Hasiči na Přerovsku evidují v souvislosti se silnými bouřkami a vydatným deštěm již čtyři desítky událostí, region zasáhla další vlna srážek. Hasiči odstraňují popadané stromy, čistí kanalizace a čerpají vodu. Nejhorší situace je v Lipníku nad Bečvou, řadu událostí mají hasiči také v samotném Přerově a v Hranicích.

Témata:  počasí povodně hasiči

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy