Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď do Nového roku: V Čechách hrozí ledovka, na Moravě silný vítr

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Od dnešní noci a ve čtvrtek ráno se bude v západní polovině Čech tvořit ledovka. V Jeseníkách a Beskydech zase hrozí silný vítr. Kvůli ledovce musejí být opatrní řidiči i chodci. Kvůli větru mají lidé zabezpečit venku stojící vánoční stromy či volně uložené předměty.

Ledovka se začne vytvářet hodinu před půlnocí, nebezpečí trvá do čtvrteční deváté hodiny ráno. Výstraha platí pro Prahu, Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj, pro západní okresy Středočeského kraje a pro Českolipsko v Libereckém kraji.

"Během noci na čtvrtek a ve čtvrtek ráno očekáváme postupně v západní polovině Čech na většině území déšť nebo déšť se sněhem, místy i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Srážky budou od západu přecházet většinou ve sněhové," uvedli meteorologové.

Silný vítr předvídali v Moravskoslezském a v severní části Olomouckého kraje už v úterý, dnes rozšířili výstrahu i pro Zlínský kraj. Během dneška bude zesilovat vítr ve východní polovině republiky. Odpoledne, večer a v noci na čtvrtek bude mít v nárazech rychlost kolem 70 kilometrů v hodině, v Jeseníkách a Beskydech až 110 kilometrů za hodinu. Ve čtvrtek k ránu má vítr slábnout.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno s deštěm, v jihozápadní polovině Čech i déšť se sněhem nebo sněžení a ojediněle srážky mrznoucí. Během dne od jihozápadu sněžení ve všech polohách. Odpoledne v Čechách místy sněhové přeháňky, večer ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, na Moravě a ve Slezsku 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na Moravě a ve Slezsku místy až 7 °C a během dne ochlazování. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, na východě zpočátku čerstvý jižní až jihovýchodní 6 až 10 m/s s nárazy 15 až 20 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno, ojediněle sněhové přeháňky, postupně polojasno. Zpočátku na východě a večer na západě až zataženo a místy sněžení. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s se bude k večeru měnit na jihozápadní a zeslábne, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Zpočátku na západě a během dne i na ostatním území až zataženo s deštěm, zpočátku srážky sněhové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na Moravě a ve Slezsku -1 až +3 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, bude během dne zesilovat na čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na východě kolem 1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na východě kolem 6 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr 5 až 9 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s.

Vyhlídka počasí od pondělí do středy:Většinou oblačno, občas déšť nebo přeháňky, postupně srážky místy, od středních poloh sněhové. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, postupně +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, postupně 1 až 5 °C.

Témata:  počasí náledí vichřice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy