Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajfun Mangkhut devastuje Čínu.2,4 milionu lidí evakuováno

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Peking/Manila - Tajfun Mangkhut, jehož řádění si na Filipínách vyžádalo desítky mrtvých a který v neděli udeřil v Číně, dnes na jih nejlidnatější země světa přinesl další silné lijáky. Živel se pohybuje západním směrem a podle místních meteorologů zeslábl na "tropickou bouři". V provincii Kuang-tung si tajfun v neděli vyžádal evakuaci 2,4 milionu lidí a dva lidské životy. Dnes Mangkhut zasáhne další tři čínské provincie. Mangkhut je letos nejsilnější bouří v oblasti.

V Hongkongu, kterým se bouře také prohnala, již začali s úklidem. Filipíny hlásí rozsáhlé zemědělské škody, informovala agentura Reuters.

Agentura Nová Čína uvedla, že úřady zprovoznily 18.327 nouzových přístřešků a nechaly z bezpečnostních důvodů uzavřít 632 památek a téměř 30.000 stavenišť.

Tajfun na čínskou pevninu dorazil v neděli odpoledne místního času (dopoledne SELČ) v oblasti města Tchaj-šan, provázel ho vichr o rychlosti 162 kilometrů v hodině, který zvedl třímetrové vlny.

Na 2,4 milionu lidí ze sedmi měst v provincii Kuang-tung bylo evakuováno, do přístavů se muselo vrátit 50.000 lodí, kasina v čínské správní oblasti Macao, která je známá jako ráj hráčů, poprvé zůstala zavřená. Život v Hongkongu, jenž patří mezi největší finanční centra na světě, se podle agentur prakticky zastavil.

Dnes už ale podle agentury Reuters tamní finanční trhy a firmy fungují normálně. V Hongkongu již také začal úklid ulic posetých troskami, včetně zřícených lešení. V ulicích leží také vyvrácené stromy. Kvůli náporům větru se v řadě budov vysypala okna. Části Hongkongu a Macaa byly zatopeny, hlášeni jsou zranění, ale žádní mrtví.

V Číně byly před příchodem tajfunu, nazvaného místními médii "král bouří", uzavřeny přístavy, rafinérie a velké průmyslové podniky. Do některých míst byly z preventivních důvodů omezeny dodávky proudu. Podle Reuters panují obavy, zda nebude ohrožena výroba cukru v provincii Kuang-tung, odkud pochází desetina čínské produkce této komodity. Agentura AP uvedla, že byl přerušen provoz rychlovlaků i některých běžných vlaků mezi provinciemi Kuang-tung a Chaj-nan.

Na Filipínách si Mangkhut podle místní policie vyžádal životy 64 lidí, další se pohřešují. Filipíny hlásí také rozsáhlé zemědělské ztráty. Ministerstvo zemědělství odhadlo škody na úrodě především rýže a rovněž kukuřice na 92 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Témata:  Čína Filipíny hurikán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy