Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Něco takového tady tisíce let nebylo. Změny počasí a klimatu děsí vědce

Zbytky ledovce, Island
Zbytky ledovce, Island
Foto: Pixmac

Současné projevy klimatické změny nemají v lidské historii obdoby nejméně 2000 let nazpět. Podle nové vědecké studie se ukazuje, že k obdobným změnám doposud nedocházelo. Podle všeho jsou současné změny unikátní ve svém globálním dopadu.

Ke klimatickým změnám docházelo v minulosti poměrně běžně. Například v roce 1815 došlo k erupci sopky Mount Tambora na jednom z indonéských ostrovů. Exploze sopky uvolnilo do ovzduší velké množství prachu, které se podepsalo nejen na lokálním klimatu, ale ochladilo léto i v Evropě. Jednalo se o největší výbuch sopky od poslední doby ledové.

Přestože alpské ledovce na takřka opačné straně zeměkoule v důsledku ochlazení se začaly zvětšovat, se současnou změnou klimatu se tato událost nedá srovnat.

Studie publikovaná v časopisu Nature pracovala s údaji dostupnými za posledních 2000 let a žádná klimatická změna, jakou způsobil i výbuch sopky Mount Tambora, ukazuje, že se nedá srovnat se současnou klimatickou změnou.

Nathan Steiger, autor studie, zmiňuje i malou dobu ledovou, která začala na začátku 17. století anebo také oteplení, kterému se říká středověká klimatická anomálie. „To, co je možné pozorovat v těchto obdobích, však nebyly globálně koherentní události,“ zdůrazňuje vědec.

Globální dopad současných změn je tudíž s minulostí neporovnatelný. Bohužel však řada politiků využívá srovnání s minulostí k bagatelizaci současných problémů. Vědci se však shodují, že skutečné globální změně klimatu čelí lidstvo teprve dnes.

Témata:  globální oteplování EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy