Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zruší EU víza pro Turky? Merkelová se setkala s Erdoganem

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Chang-čou - Na summitu G20 v Číně nechybí ani německá kancléřka Angela Merkelová. Na vrcholné schůzce se podle ní dohodlo, že napřesrok se poprvé setkají ministři pro digitální ekonomiku, i to, že G20 vytvoří pracovní skupinu pro inovace. Šéfka německé vlády se také setkala s tureckým prezidentem.

Merkelová uvítala, že se čínské předsednictví zaměřuje na strukturální reformy. Podle ní panuje shoda na potřebě spolupracovat v zájmu růstu světové ekonomiky.

Merkelová po schůzce s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem vyjádřila naději na vyřešení sporu ohledně návštěv německých poslanců na turecké letecké základně, ze které operují i německá letadla.

Tyto návštěvy Ankara zablokovala poté, co spolkový sněm přijal rezoluci označují masakry Arménů v Turecku během první světové války za genocidu. Kancléřka rovněž vidí šanci na vyřešení sporů týkajících se tureckého požadavku zrušit unijní víza pro turecké občany. Podle Merkelové by se k dohodě mohlo dospět v řádu týdnů.

Témata:  G20 Angela Merkelová Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy