Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo se postaví Merkelové? Na kancléře prý bude kandidovat Gabriel

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Podle informací deníku Bild je kandidátem na německého kancléře za sociální demokracii (SPD) Sigmar Gabriel, který nyní ve vládě Angely Merkelové zastává funkci vicekancléře. Podle dosavadních průzkumů však nemá příliš šancí.

Bild uvedl, že se Gabriel pro kandidaturu rozhodl po rozhovorech se spolustraníky a také na naléhání někdejšího sociálnědemokratického kancléře z let 1998-2005 Gerharda Schrödera.

Sociální demokracie na twitteru označila tvrzení listu za spekulaci, kandidáta oficiálně oznámí až 29. ledna.

Vedle Gabriela se v SPD jako o možných kandidátech hovořilo také o končícím předsedovi Evropském parlamentu Martinu Schulzovi nebo primátorovi Hamburku Olafu Scholzovi.

Dovést SPD k vítězství ve volbách však nebude pro Gabriela jednoduché. Průzkumy dávají CSU zhruba patnáctiprocentní náskok nad sociálními demokraty. Ani ze srovnání s Merkelovou (CDU) nevychází Gabriel v předvolebních výzkumech dobře. Podstatně více Němců by si totiž v čele vlády nadále přálo Merkelovou.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy