Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenští šíitští povstalci verbují děti pro džihád. Když zemřou, dostane jejich rodina peníze

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Organizace Amnesty International ve své nové zprávě upozorňuje, že jemenští šíitští povstalci do svých řad lákají děti, posílají je do svých náboženský škol a pak do boje bez vědomí rodičů.

Šíité přesvědčili v Saná skupinu chlapců ve věku 15 až 17 let vstoupit do jejich náboženské školy, kde se děti připravují ideologicky na boj. Rodiče se o tom dověděli, až když zjistili, že jsou chlapci se šíity u hranice se Saúdskou Arábií.

Jemenská novinářka Amal Násirová řekla serveru Middle East Eye (MEE), že šíité v Saná zaklepali na dveře domu její rodiny a požádali, aby se její dva bratranci připojili ke svaté válce. "Mám ještě dva další bratrance, jejichž rodiče usilovali o to, aby jim pomohli utéct ze Saná, aby je Húsíové nenaverbovali. Rodina se musela rozdělit, jeden chlapec je teď v Saúdské Arábii a druhý v Etiopii," řekla Násirová.

Otec jednoho z chlapců, který je nyní náboženské škole šíitů, řekl MEE, že do bojových oddílů je odváděno mnoho dětí, ale rodiče se o tom ze strachu, že budou uvězněni, bojí mluvit.

Podle Amnesty šíité usilují o dětské vojáky stále naléhavěji, nabízí rodinám za dítě peníze a ochranu. Jestliže dítě v boji padne, slibují měsíční platbu 80 až 120 dolarů (2000 - 3000 Kč). "Když dítě zemře na frontě, otec dostane peníze a zbraň, aby mlčel," řekl jeden ze svědků, který hovořil s pracovníky AI.

Témata:  Jemen AI (Amnesty International) Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy