Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká ekonomika se propadla hlouběji, než se čekalo

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény - Řecko se stále nedokáže zmátořit z hluboké finanční krize. HDP země kleslo ve čtvrtém čtvrtletí proti předešlému kvartálu o 1,2 procenta a pokles vykázal i v meziročním srovnání. Ekonomika se tedy propadla víc, než se očekávalo.

Řecký statistický úřad ELSTAT minulý měsíc odhadl, že se HDP na konci roku snížilo proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta. Analytici tehdy naopak čekali pokračování mírného růstu z předešlých dvou čtvrtletí.

Meziroční výkon nejslabší ekonomiky eurozóny vykázal pokles o 1,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí přitom HDP v tomto měření vykázal růst, a to o dvě procenta.

Evropská komise v únoru odhadla, že za celý loňský rok řecká ekonomika vykázala růst o 0,3 procenta. V letošním roce očekává Brusel zrychlení růstu na 2,7 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a v rámci dvou záchranných programů dostalo od EU a MMF celkem 240 miliard eur (6,5 bilionu Kč). Aténám to ale nepomohlo a předloni se dohodly na třetím záchranném programu v sumě 86 miliard eur.

Témata:  Řecko ekonomika EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy