Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Wildersova strana před volbami ztrácí dech, dohání ji vládní lidovci

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Amsterdam - Poslední průzkumy veřejného mínění před parlamentními volbami v Nizozemí ukázaly, že vládní lidovci v preferencích téměř dotáhli protiislámskou Stranu pro svobodu (PVV) populisty Geerta Wilderse. Analytici se domnívají, že jde o "Trumpův efekt".

Agentura Peil provádějící průzkumy soudí, že za jeho ztráty může jednak jeho slabá aktivita v předvolební kampani a také takzvaný "Trumpův efekt": voličům se patrně začala zajídat činnost amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého s Wildersem spojují.

"Byl tu nárůst krátce po Trumpově zvolení, ale nyní podpora klesá," řekl agentuře Bloomberg Maurice de Hond, majitel a zakladatel agentury Peil. "Trumpův efekt" a Wildersova nízká aktivita v kampani v poslední době si vybraly daň na jeho preferencích, uvedl dnes Bloomberg.

PVV by nyní měla obsadit 25 křesel v nizozemském parlamentu, který má 150 míst. Konzervativní Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho má naději na 24 poslaneckých mandátů. Předchozí průzkumy dávaly nacionalistům šanci i na více než 30 křesel. I lidovci si lehce pohoršili.

Nizozemsko zřejmě směřuje k velké politické nestabilitě, protože volby nebudou mít podle všeho - pokud se průzkumy nemýlí - jasného vítěze.

Témata:  Geert Wilders Nizozemí Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy