Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko vzdaluje vstupu do EU, tvrdí šéf německé diplomacie

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel se domnívá, že Turecko nikdy nebylo členství v Evropské unii tak vzdálené jako nyní. V rozhovoru pro týdeník Spiegel hovořil také o brexitu, který by měl oficiálně začít koncem března..

Gabriel prý měl vždy pochybnosti, zda se má Turecko stát členem či ne, ale byl s tímto míněním ve své sociální demokracii (SPD), která byla většinově pro, v menšině.

Nelíbila se mu ale ani myšlenka kancléřky Angely Merkelové, která hovořila o "privilegovaném partnerství", protože mu připadalo, že by Turci byli Evropany druhé kategorie.

Poté co prezident Erdogan označil dnešní Němce a Nizozemce za fašisty a byl uvězněn německo-turecký novinář, se vztahy mezi Tureckem a ostatními evropskými zeměmi prudce zhoršily. "Dnes je Turecko členství v Evropské unii vzdálenější než kdykoli předtím," řekl Gabriel.

Na turecké provokace Německo ale nebude reagovat, protože to by Erdoganovi jen poskytlo strašáka pro jeho volební kampaň, dodal.

K brexitu Gabriel uvedl, že bude záhodno udržet si s Británií "zvláštní vztah," až opustí EU. Pro EU to bude podle něj důležitý a poučný proces, možná dlouhodobě poslouží i jako model pro vztahy s jinými zeměmi mimo unii.

Témata:  Sigmar Gabriel Turecko EU Německo Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy