Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českoněmecký vztah může podle Gabriela být vzorem pro Balkán

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Na české ambasádě v Berlíně se dnes konala konference o západním Balkánu. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) prohlásil, že by se pro tento region mohlo stát vzorem usmíření Čechů a Němců.

Státy západního Balkánu by se podle Gabriela měly více snažit o to, aby překonaly nacionalismus a napětí ve vzájemných vztazích. Ministr nadále počítá s tím, že Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora, Kosovo, Albánie a Makedonie v budoucnu vstoupí do EU.

"Jsme tu jako představitelé dvou zemí, jejichž generace rodičů byla zavilými nepřáteli. Stali se nepřáteli poté, co mírové soužití našich dvou zemí brutálně zničila nacistická politika expanze a agrese," uvedl Gabriel, jehož otec i po válce zůstal přesvědčeným nacionálním socialistou.

"Ničení, devastace a nucené vysídlení obyvatel, všechno tohle zanechalo hluboké a bolestivé jizvy ve vztahu našich dvou zemí - České republiky a Německa. Proto jsme museli obnovit důvěru a naučit se spolu znovu vycházet v míru," poznamenal dále Gabriel.

I když ne každý v Česku a v Německu byl pro nový začátek, nyní jsou obě země dobrými partnery. "Skutečné usmíření mezi našimi zeměmi a dnešní velmi úzké vztahy nejen mezi vládami, ale i společnostmi by možná mohly být inspirací i pro západní Balkán," uzavřel ministr svůj projev.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Česká republika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy