Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země V4 dají na ochranu hranic Libye přes 900 milionů Kč, oznámil Fico

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava - Země visegrádské čtyřky dají na projekt posílení ochrany hranic Libye dohromady asi 36 milionů eur (922 milionů korun). Podle slovenského premiéra Roberta Fica bude záměr oficiálně představen u příležitosti unijního summitu za účasti předsedy Evropské komise i premiéra Itálie, jehož země čelila během migrační krize náporu uprchlíků.

"Chceme společně investovat 35-36 milionů eur s tím, že každá země přispěje stejně. Tyto peníze chceme použít na projekt integrované ochrany libyjské hranice. To znamená, že budeme schopni cvičit lidi, připravovat místní struktury, aby podstatně efektivněji zadržovaly ty, kteří používají Libyi jako nějaké nástupiště směrem do Evropy," řekl Fico.

"Pokud reálně chceme zastavit migraci, je pozdě, když se s migrací začínáme vypořádávat na území Evropské unie. Musíme to dělat v zemích, odkud migranti pocházejí," míní Fico, jehož země podobně jako ČR dlouhodobě vystupovala proti zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU.

Minulý týden český premiér v demisi Bohuslav Sobotka uvedl, že zmiňovaný společný projekt Česka, Slovenska, Maďarska a Polska má být řadou z českých aktivit k prevenci migračních krizí.

Témata:  Robert Fico Visegradská čtyřka Libye

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy