Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak spojit Francii a Británii? Johnson prý Macronovi navrhl postavit most přes Lamanšský průliv

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Londýn - Britský ministr zahraničí Boris Johnson údajně nevrhl francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, aby se mezi jejich zeměmi postavil most. Johnson dle informací listu The Guardian označil za "směšné", že dvě z největších ekonomik světa jsou spojené jedinou železniční tratí.

"Náš hospodářský úspěch závisí na dobré infrastruktuře a dobrém spojení. Měl by být tunel pod Lamanšským průlivem jen prvním krokem?" napsal Johnson ve čtvrtek na twitteru po jednáních na britsko-francouzském summitu ve vojenské akademii Sandhurst západně od Londýna.

Podle britských médií navrhl šéf britské diplomacie, aby se vybudoval 35 kilometrů dlouhý most mezi Británií a Francií. "Souhlasím, pojďme na to," reagoval prý Macron

Johnson už v minulosti navrhoval vybudování dalšího tunelu spojujícího jihovýchod Anglie a severozápad Francie. V současnosti je ale podle listu The Guardian přesvědčen, že by bylo lepší Lamanšský průliv překlenout mostem.

O výstavbě mostu mezi Francií a Británií se uvažovalo již v minulosti, nakonec se ale přistoupilo k vybudování podmořského železničního tunelu, který se pod jménem Eurotunel otevřel v roce 1994.

Témata:  Velká Británie Francie Boris Johnson Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy