Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukopání cizince v Bratislavě vyvolalo skandál. Prokuratura usadila rozzlobené politiky

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Skandální postup úřadů při vyšetřování smrtícího útoku v centru Bratislavy na 36letého Filipínce, který bránil dvě ženy, vyvolal slovní přestřelku mezi slovenskou generální prokuraturou a politiky.

Filipínec, který několik let na Slovensku žil a pracoval, zemřel na následky zranění minulý týden, pět dnů po útoku. Byť podezřelý z útoku byl krátce po napadení zadržen, prokurátor neshledal důvody k podání návrhu na uvalení vazby. Zvrat nastal až poté, co se o případ začala zajímat média a politici.

Generální prokuratura v reakci kritizovala politiky, kteří kromě jiného tvrdili, že prokuratura v případu postupovala nejprve nesprávně. "Je smutné, že jejich reakce přicházejí po týdnu a připomínají spíše 'závody', kdo dříve a více toto téma zneužije," napsal v prohlášení slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. "Místo toho, aby vybídli kompetentní orgány k přijetí náležitých opatření k eliminaci násilí v centru hlavního města, o kterém je obecně známo, že se děje dlouhodobě," pokračoval.

Ministru spravedlnosti Gáboru Gálovi, který se chtěl do případu smrti Filipínce vložit, Čižnár vzkázal, že na činnost prokuratury nemá vliv a že z jeho strany jde jen o silné řeči.

Slovenská generální prokuratura již dříve zjistila například pochybení policie a prokurátorů v několika případech, jež se týkaly osob a firem, o nichž ve svém nedokončeném článku psal zavražděný novinář Ján Kuciak.

Témata:  Slovensko vražda SR Bratislava policie SR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy