Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitva o letiště v přístavu Hudajdá začala, arabská koalice shazuje bomby

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Dobytí přístavu Hudajdá by bylo pro koalici v čele se Saúdskou Arábií zásadním vítězstvím, protože jde o klíčové místo, který se šíitští povstalci (Hútíové) zásobují a jímž také proudí humanitární pomoc do Jemenu. Dnes začala bitva o letištní komplex.

Útoku arabské koalice na letiště předcházely boje s šíitskými povstalci. "Zaútočili na letiště. Je to poprvé, co boje tak jasně rozeznáváme. Slyšíme dělostřeleckou a kulometnou palbu," sdělil svědek agentuře Reuters. Podle něj předtím letiště bombardovala letadla.

Koalice zahájila boj o přístav Hudajdá před týdnem. K jejím členům patří i Spojené arabské emiráty, které v pondělí vyzvaly povstalce, aby město opustili, mají-li být útoky zastaveny. Ministr zahraničí SAE Anvar Karkáš řekl, že koalice se snaží minimalizovat riziko pro civilisty a umožní šíitům odejít do metropole Saná, kterou stále ovládají.

Jemenská válka vypukla v roce 2014 a dosud si vyžádala na 10 tisíc mrtvých Boje vyvolaly rozsáhlou humanitární krizi, podle OSN potřebuje nějakou formu pomoci 22 milionů Jemenců. Na pokraji vyhladovění je přes osm milionů z nich.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy