Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci si budou moci pálit alkohol doma

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Slováci budou moci legálně vyrábět destiláty pro vlastní konzumaci i doma. Změnou zákona o tom dnes rozhodl parlament, který umožnil obyvatelům země vlastnit menší destilační zařízení. Změnu kritizovali výrobci alkoholu s odůvodněním, že může ohrozit zdraví lidí a že sníží výběr spotřební daně z alkoholu.

Zájemci o domácí výrobu alkoholu budou muset splnit několik podmínek a registrovat se na úřadech. Provozovatel musí být starší 21 let a nesměl být odsouzen za trestný čin. Po podpisu zákona prezidentem bude možné v domácích podmínkách produkovat destiláty pouze z vlastního ovoce a medu.

Schválený zákon stanovil maximální množství vyrobeného destilátu v přepočtu na 25 litrů čistého alkoholu ročně na celou domácnost provozovatele destilačního zařízení. Loni každý Slovák vypil alkoholické nápoje v množství, které odpovídalo zhruba osmi litrům čistého alkoholu.

Z vyrobeného alkoholu budou provozovatelé zmiňovaných destilačních zařízení platit spotřební daň z lihu ve stejné výši, jako by si kvas nechali vypálit v pěstitelských palírnách. Tato sazba daně je poloviční oproti obvyklé dani, kterou jsou zatíženy produkty velkých výrobců lihovin.

Proti umožnění výroby destilátů v domácích podmínkách se dříve postavily stavovské organizace tradičních výrobců alkoholu, které tvrdily, že opatření je v rozporu s právem EU a že se v praxi projeví snížením výběru spotřební daně z lihu do státního rozpočtu. Vyslovily rovněž obavy z kvality vyráběných destilátů v domácnostech, což by podle nich mohlo ohrozit zdraví konzumentů takto vyrobeného alkoholu.

Témata:  Slovensko alkohol

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy