Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pfizer koupí Medivation, stane se největším producentem léků na rakovinu

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Americký farmaceutický gigant Pfizer koupí za 14 miliard dolarů výrobce léků na rakovinu Medivation. Správní rady obou společností již dohodu schválily, dokončena by měla být ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Pfizer v tiskové zprávě uvedl, že transakce mu pomůže stát se největším producentem onkologických preparátů na světě. Za jednu akcii Medivation firma nabídla 81,5 dolaru v hotovosti, což je proti páteční závěrečné ceně na burze prémie přes 21 procent.

Generální ředitel Pfizeru Ian Read upozornil, že onkologie je jednou z hlavních oblastí, na kterou se chce firma dále zaměřit. Domnívá se totiž, že v dlouhodobém horizontu jí pomůže k vyššímu růstu.

Společnost Medivation byla založena v roce 2004, loni vytvořila tržby v částce necelé jedné miliardy dolarů. Letos na jaře dostala podle médií nabídky na převzetí od několika velkých farmaceutických společností, jako je britská AstraZeneca a francouzská Sanofi, všechny ale odmítla.

Čistý zisk Pfizeru, mezi jehož nejznámější produkty patří Viagra, se ve druhém čtvrtletí propadl o 23 procent na dvě miliardy dolarů. Tržby se ale zvýšily o 11 procent na 13,2 miliardy dolarů.

Témata:  Pfizer léky ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy