Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočtový deficit USA v uplynulém fiskálním roce stoupl

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce vzrostl na 666 miliard dolarů (14,5 bilionu Kč) z 586 miliard USD v předchozím roce. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí.

Rozpočtové výdaje i příjmy ve fiskálním roce, který skončil 30. září, dosáhly přitom rekordu. Státní dluh Spojených států tak přesahuje 20 bilionů dolarů, informovala agentura Reuters.

Poměr rozpočtového schodku k hrubému domácímu produktu (HDP) se zvýšil na 3,5 procenta, zatímco o rok dřív činil 3,2 procenta. Rozpočtové příjmy vzrostly o jedno procento na 3,315 bilionu dolarů, výdaje se zvýšily o tři procenta na 3,981 bilionu dolarů.

Během uplynulého fiskálního roku v úřadu amerického prezidenta vystřídal demokrata Baracka Obamu republikán Donald Trump. Ten prosazuje rozsáhlé snížení daní, které by podle ekonomických analytiků mohlo vést k výraznému poklesu rozpočtových příjmů.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy