Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace zpomalila na 2,6 procenta. Překvapí vás, co prodražilo nejvíc

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu proti říjnu o 0,1 %. Toto zvýšení ovlivnil zejména růst cen v oddíle doprava, oznámil dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v říjnu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,6 procenta z říjnových 2,9 procenta. Důvodem bylo menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Meziměsíčně ceny stouply o 0,1 procenta, což ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot v dopravě.

Mezi potravinami meziročně nejvíce opět zdražilo máslo, a to o 33,3 procenta. V porovnání s říjnem byl ale jeho nárůst ceny o zhruba 17 procentních bodů nižší. Proti předchozímu měsíci zpomalilo zdražení také u mléka, sýrů, ovoce a nealkoholických nápojů. Zelenina po říjnovém meziročním zdražení o 10,4 procenta dokonce zlevnila v listopadu o 2,3 procenta.

I přes menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů měly jejich ceny největší vliv na meziročně vyšší inflaci. Vedle nich na ni působily také ceny za bydlení, kde nájemné zdražilo o tři procenta, vodné o 1,2 procenta a elektřina o 0,3 procenta. Pokračoval i růst v dopravě, kde stouply o 3,7 procenta ceny paliv. Ve stravování a ubytování statistici zaznamenali proti loňsku o 6,1 procenta vyšší ceny.

Opačný vývoj byl u oděvů a obuvi, které zlevnily o půl procenta. Dál klesaly ceny za telekomunikační služby, v bydlení byly nižší ceny tepla, teplé vody a zemního plynu.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle doprava způsobilo zejména zvýšení cen pohonných hmot o 1,6 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny vajec o 37,8 %, drůbežího masa o 2,3 %, jogurtů o 3,0 %, pekárenských výrobků a obilovin o 0,4 %, informuje czso.cz. V oddíle alkoholické nápoje, tabák byly vyšší ceny vína o 5,0 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny čistého nájemného o 0,3 %.

Na snižování celkové cenové hladiny působil v listopadu především pokles cen v oddíle rekreace a kultura vlivem nižších cen dovolených s komplexními službami o 2,1 %. Z potravin byly nižší zejména ceny zeleniny o 4,3 %, z toho ceny brambor klesly o 4,4 % a ceny plodové zeleniny o 2,8 %. Ceny nealkoholických nápojů byly nižší o 1,4 %, čerstvého másla o 5,9 %, cukru o 5,0 %, rostlinných a ostatních tuků o 5,1 %, ovoce o 0,8 %.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že listopadová inflace je poslední důležitou makroekonomickou veličinou před prosincovým zasedáním bankovní rady ČNB a může ovlivnit centrální bankéře, kteří si nejsou jisti, zda budou v závěru roku hlasovat pro zvýšení sazeb, či pro jejich ponechání na současných úrovních.

Témata:  inflace zdražování Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy