Summit NATO

Summit NATO ve Vilniusu

Sledovali jsme ONLINE: Druhý den summitu Ukrajinu k NATO nepřiblížil. G7 jí ale dala bezpečnostní záruky

Svět

V litevské metropoli začal závěrečný den summitu NATO, který má posílit vazby mezi aliancí a Ukrajinou v době trvající ruské agrese. Lídři členských zemí v úterý jednali o plánu další spolupráce s Ukrajinou a poprvé zasedli s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jako s rovnocenným partnerem. Jednalo se o budoucím přijetí Ukrajiny do NATO i postoj aliance k válce. I druhý den den summitu pro vás sledujeme online.

Summit NATO ve Vilniusu

Sledovali jsme ONLINE: NATO představilo novou strategii kolektivní obrany

Svět

V litevské metropoli dnes proběhl první den summitu NATO, který má posílit vazby mezi aliancí a Ukrajinou v době trvající ruské agrese. Lídři členských zemí jednali o plánu další spolupráce s Ukrajinou a poprvé zasedli s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jako s rovnocenným partnerem. Jednalo se o budoucím přijetí Ukrajiny do NATO i postoj aliance k válce. První den summitu jsme pro vás sledovali online.

Vladimír Putin

Putin straší: Rusko zrcadlově odpoví na nasazení jednotek NATO do Finska a Švédska

Svět

Rusko se neobává vstupu Finska a Švédska do NATO, na nasazení vojenských jednotek aliance do těchto skandinávských zemí ale zrcadlově odpoví. Podle agentury TASS to ve středu řekl ruský prezident Vladimir Putin. Lídři členských zemí NATO se dnes rozhodli formálně spustit proces přijímání Švédska a Finska do aliance. Putin zároveň odmítl zodpovědnost ruské armády za pondělní útok na obchodní centrum v ukrajinském Kremenčuku, kde zahynulo 20 lidí.

Summit NATO

V Madridu pokračuje summit NATO, bude jednat i o Rusku a Číně

Svět

Jednáním Severoatlantické rady, tedy šéfů států a vlád členských zemí aliance, dnes ve španělské metropoli pokračuje summit NATO. Na pořadu budou především otázky související s válkou Ruska proti Ukrajině. Očekává se schválení nového balíčku pomoci pro Ukrajinu nebo rozhodnutí posílit východní křídlo aliance a vůbec počet aliančních vojáků schopných rychlého nasazení na více než 300.000.

Summit NATO, Jens Stoltenberg

Summit NATO 2021: Lídři států podpořili ČR ve sporu s Ruskem

Svět

Lídři třicítky států Severoatlantické aliance se dnes na vrcholné schůzce v Bruselu dohodli na nových strategických prioritách NATO do roku 2030. Alianční země mají být podle svých vůdců v příštích letech schopny účinněji čelit narůstající ruské hrozbě, vyrovnat se s vzestupem Číny či reagovat na klimatické změny.

Miloš Zeman

Zeman slyší chválu za summit NATO. Jako jediný ze všech státníků

Domov

Když se světoví představitelé tento týden sešli při příležitosti 70. výročí NATO v britském Watfordu, měli na programu celou řadu závažných témat a problémů. Ale summit netvoří jen politika - a sloupkařka britského listu The Guardian Hannah Jane Parkinsonová se rozhodla podívat na oblečení, etiketu a další zajímavosti z vrcholného setkání. Servítky si nebere, její poznámky jsou kousavé i sarkastické - a jediný, pro koho má slova chvály, je Miloš Zeman.

NATO

Svět

Další summit NATO bude v červenci 2018 v Bruselu

Brusel - Příští summit členských zemí NATO se bude konat 11. a 12. července 2018 v Bruselu. Na vrcholné schůzce se poprvé sejde 29 šéfů států a vlád členských zemí. Černá Hora se členem stala teprve letos v červnu.

Donald Trump, 45. prezident USA

Trumpova první zahraniční cesta bude do Belgie

Svět

Washington - Americký prezident Donald Trump se zúčastní schůzky nejvyšších představitelů členských států NATO, která se uskuteční 25. května v Bruselu. Půjde o jeho první zahraniční cestu poté, co se 20. ledna oficiálně ujal úřadu.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy