Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš kvóty na uprchlíky respektovat nebude. Raději zaplatí

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce, aby přijímání migrantů do Česka projednala Sněmovna. Kvóty nebude respektovat i za cenu hrozících sankcí, uvedl na twitteru.

Projednat přijímání migrantů v Parlamentu navrhl v úterý i prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Úřad vlády odkázal v otázce migrace na dřívější vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky.

Nebudu respektovat kvóty. Situace se změnila. V Evropě vidíme reakce migrantů. V Turecku je diktátor. https://t.co/nrVmurmXTN

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 3. srpna 2016

 

Babiš na twitteru uvedl, že je nutné reagovat na potřeby a obavy občanů a postarat se o jejich bezpečnost. "I za cenu sankcí," napsal. Ve svém komentáři na serveru Expres.cz pak dodal, že v ČR nechce ani jediného uprchlíka, a to ani dočasně. "Přestal jsem věřit v úspěšnou integraci, v multikulturalismus," napsal Babiš.

Musíme reagovat na potřeby a obavy občanů své země, Musíme se postarat o bezpečnost občanů ČR. I za cenu sankcí.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 3. srpna 2016

 

Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót schválily státy EU loni v září. Česká vláda se opakovaně staví proti kvótám, na rozdíl od Slovenska a Maďarska ale jejich přijetí nenapadla u unijního soudu. "Dnes už je na žalobu pozdě. Na druhou stranu říkám, že v EU se občas nerespektují rozhodnutí komise ze strany členských států," uvedl. Česko by se mělo v této otázce podle něj zachovat obdobně.

Koaliční partneři můj návrh na vládě nepřijali - chtějí kvóty respektovat. Ať tedy rozhodne sněmovna.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 3. srpna 2016

 

Ovčáček v úterý řekl, že Zeman nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním uprchlíků. "Naše země si prostě nemůže dovolit riskovat teroristické útoky, k jakým došlo ve Francii a Německu," řekl Ovčáček. Přijímání migrantů by podle něj vytvářelo podhoubí pro barbarské útoky na území ČR.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy