Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobu na Zemana kvůli Babišovi by podepsaly dvě třetiny senátorů

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Ústavní žalobu na prezidenta by podle místopředsedy Senátu za klub Starostů Jiřího Šestáka podepsaly dvě třetiny senátorů. Babišovým odvoláním ale důvod pro žalobu kvůli hrubému porušení ústavního pořádku pominul.

"Po domluvě ve vedení Senátu se ústavní žaloba podávat nebude. Senát svým aktivním přístupem v průběhu květnové vládní krize jednoznačně naplnil roli, kterou mu dává ústava," uvedl Šesták.

Text žaloby byl podle něj připraven a ve středu pod ní byla jména 27 senátorek a senátorů, tedy třetiny členů horní komory. "Zhruba další třetina byla připravena dokument podepsat, pokud by prezident Zeman ministra Babiše neodvolal do tohoto pátku," sdělil Šesták.

Senátory k přípravě žaloby přimělo Zemanovo "záměrné oddalování a neústavní podmiňování jednoduchého úkonu", kterým je podpis odvolání člena vlády. Šesták připomněl Zemanovy výklady ústavy nebo odkazování se na koaliční smlouvu. Prezident dal přednost předvolební kampani v Libereckém kraji, týdenní cestě do Číny a "kouřové cloně v podobě udělení milosti pro mnohonásobného kriminálníka", poukázal Šesták na propuštění Jiřího Kajínka, který byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu a po 23 letech vězení prezidentem omilostněn.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy