Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zprostil obžaloby bývalého šéfa skladů armády Jabůrka

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Ostrava - Ostravský krajský soud v odvolacím řízení zprostil obžaloby bývalého šéfa zabezpečení armádních muničních skladů Bohuslava Jabůrka. Jeho advokát Pavel Jelínek již dříve uvedl, že Jabůrek byl pouze "obětním beránkem".

Jabůrek za půjčení armádní střelnice zbrojařům a zneužití materiálu za téměř osm milionů korun dostal u Okresního soudu v Olomouci původně podmíněný trest deset měsíců.

"Soud změnil rozsudek ohledně obžalovaného tak, že jej zprostil obžaloby, neboť dospěl k závěru, že jednání obžalovaného není trestným činem, tedy nenaplňuje znaky trestného činu," potvrdil serveru iRozhlas.cz mluvčí olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Michal Renda.

Kauza začala před více než třemi lety. Podle policie a státního zástupce tehdy dva vojáci půjčili soukromému zbrojaři STV Group vojenskou střelnici Libavá. Firma při střelbách podle soudu nezákonně užívala vojenský materiál i práci vojáků v hodnotě přes 7,7 milionu.

Druhým obžalovaným byl tehdejší šéf odboru nakládání s nepotřebným majetkem při ministerstvu obrany Ľuboš Hajduk, kterého už zprostil obžaloby olomoucký soud. Podle něj pouze Hajduk plnil pokyn nadřízeného, nepodařilo se prokázat, že věděl o nezákonnosti střeleb.

"Můj klient stál na konci řetězce, nijak se nepodílel na naplánování předmětných střeleb a jen plnil zadané úkoly a plán Armády České republiky stanovený nadřízenými. Netušil, že se nejedná o zkušební střelby z houfnic Dana patřících armádě," uvedl už na začátku března advokát Jelínek. Odvolacím zprošťujícím rozsudkem svitla Jabůrkovi naděje na výsluhy, které od armády dostane.

Témata:  Armáda České Republiky soudy Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy