Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se dnes sešel s Valachovou, váhá nad její rezignací

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Prezident Miloš Zeman se dnes v Brně sešel s ministryní školství Kateřinou Valachovou, která se rozhodla k 31. květnu rezignovat. Ne všichni si ale přejí jeji odchod z čela resortu, včetně hlavy státu.

Svoji demisi Valachová v pátek předala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ten ji odeslal na Pražský hrad.

"Pan prezident považoval za důležité, aby mě seznámil s podporou odborné veřejnosti a akty nesouhlasu, které k němu doputovaly. Zároveň mě požádal, abych o motivech této podpory přemýšlela," řekla Valachová.

Ministryně se rozhodla rezignovat, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

"Nyní se chci tři dny soustředit na prosazení kariérního řádu učitelů v Senátu," uvedla dnes v Brně Valachová. Zeman ještě před schůzkou zmínil variantu, že Valachovou nechá v demisi do konce funkčního období vlády.

Témata:  Miloš Zeman Kateřina Valachová Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy