Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD se propadla za KSČM, ANO naopak dosáhlo vůbec nejlepšího výsledku

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V červnu by se do Sněmovny dostalo šest politických stran. Dopad vládní krize je i s měsíčním odstupem pro ČSSD a ANO dost dramatický, informuje agentura STEM. ANO posílilo a získává svůj vůbec nejlepší výsledek. ČSSD naopak oslabila a vykazuje výsledek dosud nejhorší. Na levici zatím posílili komunisté a dostali se za ANO na druhé místo. Na pravici získává spíše ODS než TOP 09.

Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.

Hnutí ANO by vyhrálo se ziskem 32,8 procenta hlasů před KSČM s 12,7 procenta. Výsledek třetí ČSSD se proti dubnovým číslům snížil zhruba o třetinu na 11,4 procenta. Čtvrtá ODS by získala 9,6 procenta hlasů.

Poslance by měla i TOP 09 s 5,5 procenta hlasů, což je téměř o procentní bod méně než v dubnu. Lidovcům se výsledek zlepšil proti dubnu o tři desetiny na 7,4 procenta, hnutí Starostové a nezávislí (STAN) naopak ztratilo z dubnových 2,2 na červnových 0,9 procenta.

Volební koalice KDU-ČSL a STAN by se tak při prostém součtu volebních zisků do Sněmovny nedostala, protože potřebuje získat deset procent hlasů. Jiné politické subjekty měly pod pět procent a do Sněmovny by neprošly.

Témata:  volební preference Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) KSČM ODS TOP 09 koalice KDU-ČSL a STAN volby 2017

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy