Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku ve 14:00 začaly volby do Poslanecké sněmovny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Česku začaly dnes ve 14:00 volby do Poslanecké sněmovny. Jsou sedmé v historii samostatné České republiky.

Lidé v nich rozhodnou o tom, které dvě stovky z rekordního počtu více než 7500 kandidátů získají poslanecká křesla. Zároveň předurčí, která z 31 volebních uskupení se budou podílet na sestavení budoucí vlády.

Volební místnosti budou dnes otevřeny do 22:00, v sobotu od 08:00 do 14:00, kdy hlasování v Česku skončí. Výsledky voleb se poté začnou objevovat na volebním webu. Oficiální podobu získají výsledky po pondělním projednání Státní volební komisí, a to vyhlášením ve Sbírce zákonů. V ní by se měly objevit v úterý, řekla ČTK mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Mezi prvními voliči budou tradičně mnozí volební lídři. Hned po zahájení voleb chtějí hlasovat předseda hnutí ANO Andrej Babiš a bývalý prezident Václav Klaus. Během odpoledních hodin mají mít odvoleno také prezident Miloš Zeman, lídr ČSSD Lubomír Zaorálek a straničtí předsedové Petr Fiala (ODS), Vojtěch Filip (KSČM), Miroslav Kalousek (TOP 09), Pavel Belobrádek (KDU-ČSL), Petr Gazdík (STAN), Tomio Okamura (SPD), Ivan Bartoš (Piráti) nebo Matěj Stropnický (Zelení).

Témata:  volby Česká republika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy