Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se vypořádat s různou kvalitou potravin? Řešením by mohl být elektronický registr

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Dnes se uskutečnila diskuze mezi obchodníky, zástupcem Evropské komise, ministerstvem zemědělství a europoslankyní Olgou Sehnalovou (ČSSD). V ní mimo jiné zaznělo, že řešením různé kvality potravin ve členských státech Evropské unie by mohl být dobrovolný elektronický registr, do kterého by výrobci vkládali informace. 

Komise chce v příštím roce zveřejnit jednotnou metodiku, jak kvalitu potravin porovnávat. Nejdůležitější jsou poučení spotřebitelé, shodovala se většina diskutujících.

Náměstek ředitele Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin Ladislav Miko uvedl, že se spotřebitelé se cítí klamáni, když dostávají různé výrobky se stejným obalem v různých evropských státech.

Řešením by mohl být elektronický registr, do kterého by vkládali výrobci více informací o produktech, aniž by je museli dávat na etikety potravin. Podle Mika se spolu s větší mírou informací zvětšují obaly, aby se tam všechny údaje vešly, což vede k větší tvorbě odpadů.

Systém by měl být dobrovolný. „Ale za předpokladu, že se stanoví jednotný systém a databáze," dodal Míko. O tom ale podle něj v unii zatím shoda není. Novou legislativu, která by vedla ke zdražování potravin, odmítla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková.

Napomoci řešení by mohly značky kvality, jako je například česká cechovní norma, kterou se snaží uplatňovat na trhu Potravinářská komora ČR. Výrobky, které ji splňují, musí být nadstandardní.

Témata:  potraviny EU Olga Sehnalová

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy