Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I my jsme putinovským Ruskem vnímány jako hlavní nepřítel, varuje bývalý velvyslanec v Moskvě

Vladimir Putin dohlíží na vojenské manévry.
Vladimir Putin dohlíží na vojenské manévry.
Foto: kremlin.ru

Praha - Nová doktrína USA, s níž přichází prezident Donald Trump, má být v porovnání s érou jeho předchůdce Baracka Obamy podstatně tvrdší vůči Rusku. Bývalý český velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář k tomu dnes poznamenal, že tato strategie zcela odráží současnou realitu.

Cílem doktríny je mimo jiné odradit Rusko od toho, aby hrozilo byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě. Jak informovala agentura AP, Moskva musí být přesvědčena o tom, že by za to zaplatila "nepřijatelně vysokou cenu". Nová doktrína se rozchází s Obamovou vizí ohledně postupného snižování významu jaderných zbraní v americké obranné politice.

Stejně jako Obama uvažuje Trumpova vláda o použití jaderných zbraní pouze za zcela mimořádných okolností, aniž by však přesně definovala, co to znamená. Trump stále sází na jejich odstrašující účinek. V textu se také uvádí, že Severní Korea zůstává "jasnou a vážnou hrozbou" pro USA a její spojence.

"Nežijeme v ideálním světě a hrozby, na které nová jaderná doktrína USA reaguje, jsou skutečné. Rusko, Čína, Severní Korea i Írán ohrožují nejen USA, ale i své sousedy a především celou naši západní liberálně demokratickou civilizaci," řekl dnes ČTK Kolář.

Podotkl, že je vždy lepší prevence než náprava spáchaných škod, mír je podmíněn i připraveností na válku. "Stačí si prostudovat ruskou vojenskou doktrínu a je zřejmé, že USA a NATO, tedy i my, jsou putinovským Ruskem vnímány jako hlavní nepřítel," uvedl Kolář.

Témata:  jaderné zbraně USA Rusko Petr Kolář Vladimír Putin

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy