Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhození kytic? Podle úřadu jde o přestupek, čeká se na vyjádření poškozených

Češi si připomínají 17. listopad na Národní třídě v Praze i na Albertově
Češi si připomínají 17. listopad na Národní třídě v Praze i na Albertově
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Případ kytic politiků, které v sobotu 17. listopadu aktivisté vyhodili do odpadkového koše, řeší Praha 1 jako přestupek proti majetku. Pachatelé se k němu doznali a nyní se čeká na vyjádření poškozených, jestli budou požadovat náhradu škody. Poškozenými jsou úřad vlády v případě kytice položené premiérem Andrejem Babišem (ANO), Kancelář prezidenta republiky za Miloše Zemana a Tomio Okamura. Na vyjádření mají 15 dní od převzetí výzvy, oba úřady už ji převzaly, Okamura zatím ne. Informaci České televize potvrdila ČTK za úřad městské části mluvčí Prahy Sobě Julie Kochová.

Při oslavách 17. listopadu skončily v koši kytice, které Babiš, Zeman a Okamura položili u pietního místa na Národní třídě. K aktu, který vnímají jako vyjádření politického názoru, se přihlásil politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin.

Občanská nespokojenost, nebo vandalismus? Vyhozenými květinami na Národní třídě se zabývá i policie. Nikoho nezadržela, u majitelů zjišťuje, zda budou chtít uplatnit škodu. V koši skončily kytice Andreje Babiše, Miloše Zemana, Jana Hamáčka a Tomia Okamury. pic.twitter.com/Aul6lSeK0X

— ČT24 (@CT24zive) 17. listopadu 2018

Gemund v rozhovorech s novináři své jednání odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie v zemi a lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel podle něj nechovají. Prohlásil, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za protesty a happeningy.

Policie uvedla, že celou věc považuje za přestupek a postoupila ji správnímu orgánu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že policisté podle něj postupovali správně.

Témata:  17. listopadu Praha Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy