Kultura

Koncert, ilustrační foto

Fanoušci Ortelu porušili pravidla ankety Český slavík? Pořadatel upozorňuje na nepravosti, podnikl rázný krok

Kultura

Praha - Někteří fanoušci kontroverzní skupiny Ortel porušili pravidla ankety Český slavík, tvrdí její organizátor v prohlášení. Při analýze hlasování dospěl k závěru, že kapela a její lídr Tomáš Ortel dostali podporu nad rámec pravidel fair play. Pořadatel se proto rozhodl započíst skupině i zpěvákovi stejný počet bodů, který získali v loňském roce, kdy podobné porušení pravidel nezjistil. Na svých stránkách to oznámila agentura Musica Bohemica, která je vyhlašovatelem a organizátorem ankety.

Koncert, ilustrační foto

Kultura

Americké hudební ceny ovládl Bruno Mars, odnesl si sedm cen

Los Angeles - Udělování American Music Awards, které se rozdávají podle internetového hlasování fanoušků, ovládl zpěvák Bruno Mars. Získal celkem sedm cen, včetně té hlavní pro umělce roku. Ocenění za celoživotní zásluhy získala soulová legenda Diana Rossová. Hold jí na videonahrávce vzadli exprezident Barack Obama s manželkou Michelle.

Wabi Daněk

Zemřel písničkář Wabi Daněk

Kultura

Praha - Po dlouhé nemoci dnes ve věku 70 let zemřel Wabi Daněk, folkový písničkář, autor a původní interpret neoficiální trampské hymny Rosa na kolejích. ČTK o tom informovala rodina zemřelého. Více informací rodina sdělovat nebude.

Film, ilustrační foto

Kultura

Spacey musí pryč. Režisér Scott ho vystříhá z hotového filmu

Los Angeles - Americký režisér Ridley Scott vystříhá ze svého dokončeného filmu "Všechny prachy světa" veškeré scény, ve kterých hrál Kevin Spacey, a natočí je znovu. Spacey čelí v posledních týdnech řadě obvinění ze sexuálního obtěžování mladých mužů.

Umění, ilustrační foto

Umělecká díla, která vyvolala skandál. Na seznamu BBC se objevila i česká tvorba

Kultura

Londýn - Velká světová muzea se občas rozhodnou zrušit výstavy kontroverzních uměleckých výtvorů. Týká se to například pařížského Louvre či newyorského Guggenheimova muzea. Americký historik a umělecký kritik Kelly Grovier pro server BBC News sestavil přehled provokujících děl, do něhož zařadil i jednu z prací českého umělce Davida Černého.

Fats Domino

Kultura

Zemřel jeden z praotců rokenrolu Fats Domino

Ve věku 89 let zemřel americký zpěvák a pianista Antoine Domino zvaný Fats, který je považován za jednoho z praotců rokenrolu. Informovala o tom dnes agentura AP s tím, že Domino zemřel přirozenou smrtí v úterý.

Film, ilustrační foto

Zemřela francouzská herečka Danielle Darrieuxová, bylo jí 100 let

Kultura

Paříž - V úterý ve Francii zemřela legendární herečka, tanečnice a šansoniérka Danielle Darrieuxová, dožila se 100 let. Hrála po boku největších francouzských herců počínaje Jeanem Gabinem, s nímž hrála například ve filmu Svatý rok z roku 1975, nebo Gérardem Philipem, s nímž hrála ve snímku Červený a černý z roku 1954.

Divadlo, ilustrační foto

Zemřela herečka Viola Zinková, bylo jí 92 let

Kultura

Praha - Dnes ráno zemřela herečka Viola Zinková, bývalá manželka divadelního režiséra Jana Grossmana (1925-1993). Bylo jí 92 let. Často se uplatňovala v rozhlase, kde vytvořila mnoho rolí z klasického českého i světového repertoáru.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy