Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země je stará 6 tisíc let a lidé žili s dinosaury. Průzkum ukázal, čemu jsou lidé schopni věřit

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

I když mají dnes lidé díky internetu větší přístup k informacím než kdy předtím, ukazuje se, že část populace stále věří některým mýtům. Například Američané často žijí v mylných představách, který se týkají především otázek spojených s vírou. Žebříček deseti mýtů sestavil server List Verse.

10. Slunce obíhá kolem Země

V roce 2012 organizace National Science Foundation provedla výzkum mezi Američany. I když se ukázalo, že respondenti obecně mají velký zájem o vědecký pokrok, zejména v oblasti medicíny - odpovědí na jednu konkrétní otázku byli vědci ohromen. Otázka zněla „Obíhá Slunce kolem Země, nebo Země kolem Slunce?" Jeden ze čtyř dotazovaných nedokázal odpovědět. Abychom Američanům nekřivdili – podobný výzkum v Číně a v Evropě dopadl srovnatelně, s výjimkou otázky týkající se evoluce a medicíny. Zhruba polovina respondentů v USA považuje tvrzení, že se lidé vyvinuli ze zvířat, za nepravdivé. A zhruba stejný počet nevěděl, že antibiotika jsou neúčinná proti virům.

9. Obama je muslim

Končící americký prezident Barack Obama čelil během předvolebních kampaní nesčetným útokům ze strany svých protivníků. Nejběžnější z těchto útoků byly poznámky, že se Obama nenarodil ve Spojených státech, které pokračovaly i po celou dobu svého prezidentství. Podle průzkumu z roku 2015 provedeného CNN si celá třetina Američanů myslí, že je Obama muslim. Mezi republikány to bylo dokonce 43 procent. Je s podivem, že se tento počet za posledních několik let zhruba zdvojnásobil. V roce 2012 si totiž jen 16 procent respondentů myslelo, že je Obama muslim.

8. Dinosauři a lidé kdysi žili bok po boku

Organizace YouGov provedla v roce 2015 v souvislosti s vydáním filmu Jurský park průzkum znalostí Američanů. Zatímco asi tři čtvrtiny dotázaných odpověděli správně, že v současné době není možné klonovat dinosaury pomocí zkamenělé DNA, 41 procent poněkud překvapivě uvedlo, že ví, nebo si je téměř jisto, že lidé a dinosauři kráčeli po Zemi ve stejnou dobu.

7. Země je mladší než 10 tisíc let

Průzkum Gallupova ústavu z roku 2014 poměrně zásadně ukázal rozdělení mezi těmi, kteří přijímají vědecký konsenzus ohledně věku planety a těmi, kteří věří, že Země a lidské bytosti byly zcela stvořeny Bohem před 6,000-10,000 lety. Že je Země takto mladá, si myslí asi 40 procent Američanů, přičemž více než polovina těch ostatních připouští, že evoluční proces byl ve skutečnosti veden Bohem. Méně než 20 procent respondentů Boha z rovnice úplně vynechalo, stejný počet lidí, tedy asi každý pátý, nevěří na zázraky. Asi 25 procent pak nevěří v panenské narození Krista.

6. V občanské válce šlo o práva států

I po jednom a půl století téma občanské války rozděluje společnost v USA. Nedávný průzkum Pew Research ukázal, že téměř polovina Američanů popisuje konflikt jako boj o práva států a ne o otroctví, což je výrazně v rozporu s historickými záznamy. Tato mystifikace se dokonce uchytila i ve vzdělávacích textech v mnoha amerických veřejných školách.

5. Být gay je volba

Výzkum agentury Pew Research z roku 2015 ukázal, že více než 40 procent Američanů popisuje homosexualitu za „způsob, jak se někteří lidé rozhodnou žít", a dalších 8 procent věří, že přitažlivost k osobám stejného pohlaví je dána výchovou. Pouze 41 procent dotázaných tvrdilo, že lidé se rodí jako gayové nebo lesbičky. Přesto tato čísla představují pokrok, v podobném průzkumu z roku 1985 toto číslo bylo jen 20 procent.

4. Bůh ovlivňuje sportovní akce

Před Super Bowlem v roce 2013 proběhl výzkum na téma fotbalu a náboženství. Výzkumníci se ptali třeba na to, zda by fotbalové týmy veřejných vysokých škol měly podporovat modlitby před hrou (76 procent řeklo ano). Další otázky pak odhalily zvláštní postoj, pokud jde o priority Boha. Nehledě na oblast či náboženskou a politickou příslušnost 54 procent všech respondentů zastávalo přesvědčení, že Bůh upřednostňuje věřící atlety, které odměňuje zdravím a úspěchem. Polovina z nich šla ještě dál: 27 procent souhlasilo s tvrzením, že „Bůh hraje roli při určování toho, který tým vyhraje sportovní událost".

3. Za 11. září je zodpovědný Saddám Husajn

Marylandská univerzita v roce 2016 odhalila, že jsou Američané velmi zmateni v problematice teroristických útoků z 11. září 2001 a následné americké invaze do Afghánistánu a Iráku. I přesto, že se k útoku přihlásila Al-Káida a prezident George W. Bush u příležitosti pátého výročí této události potvrdil, že Irák neměl s útoky nic společného, Saddám a 11. září zůstávají v myslích Američanů nerozlučně spojeny. Více než 50 procent dotázaných předpokládá, že existují „silné důkazy", že Saddám úzce spolupracoval s teroristy, Asi 23 procent věří, že v Iráku byly nalezeny zbraně hromadného ničení.

2. Ben Franklin a Alexander Hamilton byli prezidenti

„Otec zakladatel" Alexander Hamilton velmi přispěl ke vzniku Spojených států; byl to první americký ministr financí, zakladatel Bank of New York, a je dokonce považován za otce pobřežní stráže. Jednu věc ale neudělal – nikdy se nestal prezidentem. Podle studie Washington University si to však myslí téměř tři čtvrtiny Američanů. Podobně Američané za bývalého prezidenta považují i Benjamina Franklina, který sice byl politikem a diplomatem, ale v čele země nikdy nestál.

1. Rasismus už skončil

Nedávné statistiky ukazují, že černoši mají nižší platy než běloši, mají více zdravotních problémů a umírají dříve, jsou neúměrně vězněni a jsou nespravedlivě šikanováni policií. Podle studie Harvardské univerzity se ukazuje, že bílí lidé mívají velmi zkreslený pohled na tuto skutečnost. Například bílí účastníci studie věří, že příjmy a zdravotní úroveň černochů a bělochů jsou srovnatelné A zatímco obě skupiny se shodly, že se diskriminace v posledních několika desetiletích snížila, bílí účastníci průzkumu věří, že už ani neexistuje. Ve skutečnosti se bílí častěji domnívají, že diskriminace bělochů je větší problém, pouze 16 procent vidí černošskou diskriminaci jako významný problém.

Témata:  lidé průzkumy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy