Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korán je horší než Mein Kampf. Wilders si vzal na paškál islám, pak to schytala také EU

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Amsterodam – Nizozemské parlamentní volby se blíží. Mezi favority voleb patří populistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Průzkumy zatím ukazují její vyrovnanou pozici s nynější vládní Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho. Politici bojují o každého voliče, například Wilders vsadil v kampani na osvědčené téma – kritiku islámu a Evropské unie.

Islám je totalitní ideologie, ne náboženství, a proto by se na něj neměl nizozemský ústavní závazek o svobodě náboženského vyznání vztahovat, tvrdí Wilders. V rozsáhlém rozhovoru, který byl odvysílán o víkendu, vůdce holandské PVV řekl, že ačkoliv má islám má mnoho rysů náboženství, má více společného s totalitními ideologiemi jako jsou komunismus a fašismus  - a je s ním potřeba také tak zacházet.

„Nejen, že Korán obsahuje více antisemitismu, než Mein Kampf - další hrozná kniha, ale dokladem o jeho totalitarismu je také fakt, že není dovoleno jej opustit. To je důkaz totality, " cituje jeho slova server Breitbart. „Islám jako ideologie neumožňuje svobodu. Podívejte se na téměř všechny země na světě, kde je islám dominantní - uvidíte naprostý nedostatek občanské společnosti, právního státu, svobody pro novináře, ženy, křesťany, nebo dokonce pro někdo, kdo chce opustit islám - pro odpadlíka,“ vysvětloval svůj odpor k islámu.

„Je dovoleno opustit křesťanství nebo židovství a stát se ateistou nebo následovníkem jiného náboženství; ale není dovoleno opustit fašismus, není dovoleno opustit komunismus. I dnes je v Holandsku, v Německu, v arabském světě, trestem za opuštění islámu smrt,“ varoval.

„Tento druh myšlení, tento druh násilí v rámci ideologie je něco, co bychom k nám neměli dovážet,“ tvrdí. Přesto připouští, že jeho názor je minoritní názor a že nizozemská ústava se velmi pravděpodobně nezmění, ani pokud jeho strana zvítězí v nadcházejících volbách. Vysvětloval také, že jeho námitka míří k islámu jako myšlence, nikoliv na muslimy. „Věřím, že islám a svoboda jsou neslučitelné. Nemluvím o lidech,“ tvrdí Wilders.

„Byl jsem mnohokrát v Íránu, Iráku, Sýrii, Egyptě a Jordánsku, a našel jsem tam velmi přátelské, milé a často velmi zajímavé lidi. Takže nemám problém s muslimy, jak někteří lidé věří. Ale věřím, že islámská ideologie je velmi nebezpečná,“ vysvětloval odpůrce islámu.

Wilders rovněž vyjádřil nesouhlas s Evropskou unií, která podle něj izoluje evropské národy od jejich suverenity, a káral evropské lídry za jejich dodržování doktríny kulturního relativismu. „Národní stát musí být nezávislý, potřebuje vlastní vlajku a hodnoty. Není to fanatismus nebo rasismus, je to vlastenectví a patriotismus,“ uvedl s tím, že on sám se pokusí získat zpět národní suverenitu a nezávislost země. Nizozemský parlament a lidé podle něj musí sami rozhodovat o vlastním osudu.

„Většina politických vůdců nepatří jen mezi multikulturalisty, ale jsou to kulturní relativisté - lidé, kteří věří, že kultury jsou si rovny. Jsem si jist, že poslední dny Evropské unie – stejně jako to bylo u říše římské - se blíží. Je to jen otázka času,“ uvedl.

Témata:  Geert Wilders Nizozemí Islám EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy