Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán má další problémy? Brusel je znepokojen děním v zemi, zvažuje možnosti

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Brusel - Kroky maďarské vlády vyvolávají u Evropské komise (EK) pochybnosti, zda jsou v souladu s právem a společnými hodnotami Evropské unie. Brusel se zabýval hlavně sporným zákonem o vysokých školách a údajnou diskriminací uprchlíků.

Jednotlivé případy možného porušení unijních norem chce EK posoudit do konce dubna.

První místopředseda EK Frans Timmermans po dnešním zasedání mimo jiné sdělil, že komise posoudí možný negativní dopad nového maďarského vysokoškolského zákona na unijní principy svobodného pohybu zboží, služeb, financí a lidí.

Novela je podle mnoha komentářů namířená proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik vlády Viktora Orbána. Obsahuje některé nové požadavky, například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu.

Zákon také stanoví, že zahraniční univerzity mohou v Maďarsku udělovat tituly pouze v případě, že vlády Maďarska a příslušné země - v případě CEU tedy USA - podepíšou během půl roku od nabytí platnosti zákona odpovídající dohodu.

Témata:  Evropská komise (EK) Maďarsko Viktor Orbán EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy