Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU odchod premiéra Davutoglua nezajímá, očekává od Turecka splněný všech dohod

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Evropská unie očekává, že Turecko bude naplňovat dohody, navzdory odchodu premiéra Ahmeta Davutoglua z funkce. Stejný názor dnes vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová.

Davutoglu ve čtvrtek oznámil, že už nebude kandidovat na předsedu vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) při volbě, která se uskuteční na mimořádném sjezdu strany 22. května. Zároveň skončí i v čele vlády.

"Kancléřce se s tureckým premiérem Davutogluem a všemi tureckými činiteli velmi dobře spolupracovalo a očekáváme, že dobrá a konstruktivní spolupráce bude pokračovat i s novým tureckým premiérem," řekl dnes zástupce mluvčího německé vlády Georg Streiter.

"Budeme dodržovat naše závazky a očekáváme, že Turecko bude také dodržovat své závazky," dodal Streiter, podle kterého nejde o dohodu mezi EU a Davutogluem, ale o dohodu mezi Bruselem a Ankarou.

Podobně se dnes v Ankaře vyjádřil vedoucí delegace EU v Turecku Hansjörg Haber, který si pochvaloval spolupráci s vládou Davutoglua. Očekává, že jakákoliv další vláda bude v naplňování dohody pokračovat.

Témata:  EU Angela Merkelová Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy