Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea s vývojem jaderných zbraní nepřestane

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: KCNA

Soul - Severní Korea považuje nejnovější sankce OSN za nepřátelský čin a ve vývoji jaderných zbraní hodlá pokračovat. Dnes to oznámil mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí.

Rada bezpečnosti OSN v pátek rozšířila sankce proti Severní Koreji v reakci na opakované testování balistických raket.

Šlo o první rezoluci, kterou vypracovaly společně Spojené státy a Čína od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do úřadu. Čína je považována za spojence KLDR.

Sankce jsou podle KLDR nepřátelským činem, jehož cíl je odzbrojit KLDR a hospodářsky ji zničit. "Ať už bude tlak jakýkoli, nepřestaneme s budováním jaderného arzenálu, který má chránit územní celistvost KLDR," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí KLDR.

Rada bezpečnosti přijala vůči KLDR sankce poprvé v roce 2006 a od té doby je opakovaně zpřísnila v reakci na pět severokorejských jaderných testů a množství raketových zkoušek.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy