Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský novinář dostal podmínku za pomluvu expolitika Ficovy strany Smer-SD

Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Bratsilava, Slovensko - Bratislavský hrad
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Slovenský soud potrestal novináře podmínkou za článek, ve kterém psal o možné korupci někdejšího předního politika Ficovy strany Smer-SD a podnikatele Pavola Pašky. Již bývalý reportér týdeníku Plus 7 dní Lukáš Milan odmítl svůj zdroj policii prozradit. Podle prokuratury nepravdivá tvrzení v článku mohla snížit Paškovo společenské postavení a narušit jeho vztahy při podnikání.

Milan čelil trestnímu stíhání za článek, ve kterém citoval nejmenovaného podnikatele, který tvrdil, že Paška od něj žádal provize za rozvoz krevní plazmy po zdravotnických zařízeních.

Soud v případu vyměřil reportérovi trest 18 měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Soud rozhodl formou trestního příkazu. Milan ale podal odpor, soud tak kauzu projedná na řádném líčení. Napsal to portál Mediálne.sk. 

Zmiňovaný podnikatel řekl, že v případu nechce svědčit z důvodu obavy o ztráty zakázek. Server mediálne.sk uvedl, že novináři z tiskového zákona vyplývá povinnost zachovat mlčenlivost o zdroji, když ten o to požádá.

Paška byl v minulosti předsedou slovenského parlamentu, opozice ho v souvislosti s jeho podnikatelskými aktivitami označovala za nekorunovaného krále slovenského zdravotnictví.

Témata:  Slovensko novináři soudy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy