Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán v Česku. Ve Sněmovně poděkoval za podporu Maďarska ve sporu s Bruselem

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán poděkoval Sněmovně za říjnové usnesení, v němž česká dolní komora označila za "chybné a nešťastné" hlasování Evropského parlamentu o sankčním řízení s Maďarskem kvůli údajnému vážnému ohrožení unijních hodnot. ČTK to po dnešní schůzce s maďarským premiérem řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Oba politici mluvili také o ekonomické spolupráci a o visegrádské skupině, do níž patří ještě Polsko a Slovensko.

Orbán se podle Vondráčka vyslovil pro užší spolupráci V4, která by mohla získat podle maďarského premiéra i institucionální základ. Vondráček je pro vytvoření parlamentní rady visegrádské skupiny složené z vedení sněmoven a předsedů výborů.

"Parlamentní rada by ukázala, že Visegrád je skutečně jednotný a dala by třeba i nějaký mandát našim představitelům při jednáních vně, například v Evropské unie," uvedl Vondráček. Orbán prý jeho iniciativu ocenil a podpořil.

V případě ekonomické výměny Vondráček vyzdvihl spolupráci v obranném průmyslu. Zmínil při schůzce s Orbánem Českou zbrojovku, jež vyrábí ruční palné zbraně, a podzvukový cvičný letoun Aero L-39 NG, který může plnit také bitevní, hlídkové a průzkumné úkolů. Maďarsko zvažuje podle předsedy Sněmovny pořízení těchto strojů. "Česká strana může nabídnout nejen samotný letoun, ale také program výcviku a tak dále," řekl Vondráček. Obecně podle něho panuje shoda, že by si státy visegrádské skupiny měly v obranném průmyslu navzájem pomáhat.

Orbán, který je na návštěvě Česka, mluvil o česko-maďarské spolupráci v obranném průmyslu už dopoledne s českým premiérem Andrejem Babišem. Shodli se na jejím prohlubování. Vzájemně si také potvrdili shodnou pozici v migrační problematice, tedy odmítání kvót na rozdělování uprchlíků a snahu řešit problém už v zemích, odkud migranti přicházejí.

Premiér @AndrejBabis po jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem: „Chceme, aby se Evropská komise a Evropa změnila. Myslím si, že státy V4 mají skvělé ekonomické výsledky z hlediska zadlužení, růstu. Celkově můžeme být i příkladem pro jiné země.“ pic.twitter.com/UDXM5bz7Fh

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 30. listopadu 2018

Po jednání s Vondráčkem čekala Orbána schůzka s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS). Po ní se setká na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

Témata:  Viktor Orbán Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Praha Maďarsko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy