Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR nahání strach okolním zemím, diktátor Kim dal odpálit další rakety

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.boston.com

Severní Korea vypálila další dvě rakety, které dopadly do Japonského moře. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom dnes informovaly tiskové agentury. Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru zveřejnil několik informací z dopisu, který mu zaslal severokorejský vůdce Kim čong-un.

KLDR v posledních týdnech uskutečnila více raketových testů. V posledním případě šlo podle jihokorejské armády zřejmě o balistické rakety krátkého doletu. Rakety byly vypáleny z východního pobřeží Severní Koreje a po překonání zhruba 400 kilometrů dopadly do moře v oblasti mezi Korejským poloostrovem a Japonskem.

Jak poznamenala agentura AFP, jde už o páté odpálení raket z KLDR za poslední dva týdny. Pchjongjang nynější raketové testy označil již dříve za reakci na společné vojenské cvičení USA a Jižní Koreje, které se koná tento měsíc. Podle jihokorejské armády je velmi pravděpodobné, že KLDR bude v odpalování raket pokračovat.

Dnešní test se uskutečnil krátce poté, co Trump v pátek uvedl, že od severokorejského vůdce dostal "velmi krásný a pozitivní" dopis. Dodal, že očekává, že se s Kimem brzy sejde k dalšímu jednání o odstranění jaderného arzenálu z Korejského poloostrova. Trump nenaznačil, kdy by se příští schůzka mohla konat. Oba státníci se od poloviny loňského roku sešli už třikrát, pokrok v jednání byl však jen skromný.

"(Kim) není z toho vojenského cvičení nadšen, ale já jsem to taky nikdy neměl rád. Nikdy jsem tomu nefandil. A víte proč? Nerad za to platím," komentoval Trump Kimovy výhrady vyjádřené v dopise.

....also a small apology for testing the short range missiles, and that this testing would stop when the exercises end. I look forward to seeing Kim Jong Un in the not too distant future! A nuclear free North Korea will lead to one of the most successful countries in the world!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 10, 2019

Později americký prezident na twitteru zveřejnil několik dalších informací z dopisu, který obdržel. "V dopise, který mi poslal Kim Čong-un, velmi mile uvedl, že by se rád sešel a začal vyjednávat hned, jak skončí společné cvičení USA a Jižní Koreje. Byl to dlouhý dopis, ve kterém si zejména stěžoval na to směšné a drahé cvičení," napsal Trump.

"V dopise byla rovněž malá omluva za testování raket krátkého doletu s tím, že tyto testy skončí, jakmile skončí cvičení. Těším se na setkání s Kim Čong-unem v ne příliš vzdálené budoucnosti! Severní Korea bez jaderných zbraní se stane jednou z nejúspěšnějších zemí na světě!" dodal americký vůdce.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Japonsko Donald Trump Kim Čong-un

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy