Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na povolení čeká v Praze 900 projektů se 40 tisíci byty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - V Praze je v současné době v povolovacím procesu "zamrzlých" 900 projektů s přibližně 40.000 byty. Toto číslo přitom výrazně narostlo v posledních letech.

Od roku 2000 do letoška poklesl roční počet vydaných územních rozhodnutí a stavebních povolení zhruba o 75 procent. V tiskové zprávě to uvedla Hospodářská komora ČR na základě analýzy poradenské společnosti Deloitte.

"Právě toto hrozivé číslo zamrzlých bytů v různé fázi schvalování stojí primárně za extrémním nárůstem cen v posledních letech. Pokud se nepřistoupí k rychlé nápravě, bude v dalších letech nedostatek bytů fatálně narůstat a spolu s tím poroste i jejich cena. Důvodem není jen složitá legislativa, ale i její zneužívání k obstrukcím," uvedl prezident HK Vladimír Dlouhý. Podle komory přitom nejde o realitní bublinu, ale o reálný nedostatek nových bytů na trhu.

Podle statistik developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostla na konci září cena nového bytu v Praze meziročně v průměru o 19,6 procenta na 83.150 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky nové byty zdražily téměř o polovinu. Podle ředitele Asociace developerů Tomáše Kadeřábka jsou dalším důvodem růstu cen například zbytečné technické požadavky jako třeba předepsaná minimální doba osvitu bytů.

"Aktuální statistiky o výstavbě v Praze jsou alarmující. Ovšem budoucnost je ještě pesimističtější, pokud se nepodaří zásadně rozhýbat tempo vydávání budoucích územních rozhodnutí či stavebních povolení. V současné době prodávané byty totiž pocházejí ze žádostí podaných v letech 2010 až 2014," doplnil Dlouhý.

Témata:  Praha stavebnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy